Slapp av og unngå brystkreft

En svensk studie tyder på at kvinner som stresser har dobbelt så stor risiko for å utvikle brystkreft.

Publisert
Sist oppdatert

Slapp av og unngå brystkreft
En svensk studie tyder på at kvinner som stresser har dobbelt så stor risiko for å utvikle brystkreft.

Som om livet ikke er stressende nok fra før- nå sier svenske forskere at stress kan doble kvinners risk til å utvikle brystkreft.

De baserte konklusjonen på en gjennomgang av en undersøkelse av mer enn 1400 svenske kvinner i slutten av 1960-årene som var med på en langtids-studie.

Kvinnene, som forskerne sa er et representativt utvalg av den svenske befolkningen, ble bedt om å fylle ut et spørreskjema der et av spørsmålene var om de i løpet av de siste månedene hadde følt stress i mer enn én måned.

De stressede situasjonene som ble registrert var frykt, angst, spenninger og søvnproblemer relatert til jobb og familiesituasjon, sier Östen Helgesson, ved universitetet i Göteborg.

Tidligere studier er gjort på sammenhengen mellom stress og brystkreft, men de er gjort på kvinner som allerede har kreft - og det kan påvirke resultatene, mener Helgesson.

- Kvinnene sitter i et rom med en klump i brystet og skal fylle ut en skjema om stress. Det kan ha noe å si for resultatene, sier han til internettsiden WebMD.

Kvinnene i denne undersøkelsen var med på en bred studie som gikk over 24 år. Helgesson og de andre forskerne brukte informasjonen fra begynnelsen av studien for å finne ut om kvinnene som opplevde stress da fikk brystkreft senere.

De fant ut at kvinner som sa de var stressede i begynnelsen av studien hadde doblet risiko for å utvikle kreft sammenlignet med dem som holdt seg rolige og avbalanserte.

Risikoen holdt seg like høy selv om forskerne tok med andre risikofaktorer i beregningen - som kreft i familien, alkoholbruk, vekt, røyking, alderen da de fikk sitt første barn, alderen da de gikk i overgangsalder og alderen da de fikk menstruasjon for første gang.

Mozon.no, 27.09.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer