Slapt tilbud fra Lånekassa

Fra 1. april kan du velge å binde studielånsrenten til 7,2 prosent i tre år. Tilbudet fremkaller et gjespende ”tja” hos de fleste.

Publisert
Sist oppdatert

Problemet med Lånekassens tilbud er at det er for lunkent. En fastrente på litt over syv prosent fremkaller verken entusiastiske anbefalinger eller svovelholdige advarsler.

Markedet har mistet troen

Lånekassens fastrentetilbud gjelder for en periode på tre år. Renten blir fastsatt etter renten på statsobligasjoner som har tre år igjen til innløsning, i tillegg til et administrasjonstillegg på ett prosentpoeng.

Så når fastrentetilbudet blir en halv prosent dyrere i neste kvartal, skyldes det at ting skjer på Makro-planet.

- Fastrenten på statsobligasjonene reflekterer markedets forventninger til den gjennomsnittlige renten de neste 3 årene, forklarer sjefsøkonom Øystein Dørum i DnB Markets. Når denne renten har gått opp, betyr det at markedet i den senere tid har endret syn på hva Norges Bank vil foreta seg i tiden fremover.

I likhet med oss, har han en lunken holdning til spørsmålet om fastrente fra 1. april.

- Vi har fortsatt en forventning til lavere gjennomsnittlig rente de neste årene enn hva Lånekassens fastrentetilbud reflekterer, og tror at markedet er litt pessimistisk, sier Dørum, som ikke vil anbefale folk å binde studielånsrenten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer