Black friday:

Slår alarm om kredittkjøp

Banksjef tordner mot kunder som vurderer å ta opp kredittgjeld ved storinnkjøp i anledningen black friday. Han får uforbeholden støtte av «Luksusfellen»-programleder.

BEKYMRET: Banksjef i Bluestep Bank Norge, Steinar Thoresen, er bekymret over nordmenns kjøpevaner knyttet til handelsdager som black friday. Foto: Bluestep Bank
BEKYMRET: Banksjef i Bluestep Bank Norge, Steinar Thoresen, er bekymret over nordmenns kjøpevaner knyttet til handelsdager som black friday. Foto: Bluestep Bank Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Butikkenes store festdag er rett rundt hjørnet, og flere lokker med overdådige tilbud som «aldri» har vært bedre enn nå.

For kort tid siden gikk forbrukerjurist i Forbrukerrådet, Thomas Iversen, hardt ut i DinSide og kom med en sterk oppfordring om å være skeptisk ved black friday-innkjøp i butikk og på nett.

- En farlig cocktail

På vegne av Bluestep Bank Norge har YouGov gjennomført en undersøkelse hvor det kommer fram at 64 prosent av nordmenn vil handle noe på black friday i år. 34 prosent av disse oppgir at de vil betale med kredittkort, 18 prosent med delbetaling og 2 prosent med forbrukslån.

Norgessjef i Bluestep Bank, Steinar Thoresen, mener utviklingen er bekymringsfull.

- At løsninger som forbrukslån og betalingsutsettelse er enkelt og lett tilgjengelig, gjør at dette blir en farlig cocktail, som kan medføre store betalingsproblemer for vanlige folk, sier han til DinSide.

Ifølge tall fra Gjeldsregisteret skal den samlede usikrede forbruksgjelden ha beløpe seg til nærmere 160 milliarder kroner. Det er det høyeste på om lag tre år, hvorav 3 milliarder i perioden september til oktober i år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.