Slår alarm om psykisk helse

50.000 norske barn trenger hjelp mot psykiske plager og lidelser. - Om alle skulle få hjelp, ville spesialisttjenestene kollapse fullstendig, sier norsk forsker.

Publisert
Sist oppdatert

En fersk rapport fra Nasjonalt folkehelseinstitutt viser at norske barn er blant de friskeste i verden. Men fortsatt sliter mange barn og unge med psykiske problemer uten å få hjelp.

- Nye tall viser at så mange som 50.000 norske barn trenger behandling for en psykisk lidelse, uten å få hjelp. Kapasiteten i spesialisttjenestene er sprengt og mange barn sendes rundt i systemet uten å få den hjelpen de trenger, sier professor Arne Holte som er divisjonsdirektør for psykisk helse ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Tidligere undersøkelser viser at en av ti unge skader seg selv.

Han etterlyser nå en landsomfattende og kommunal psykisk helsetjeneste som kan gi hjelp der barna er - i helsestasjonene, barnehagene og skolene.

Holte peker på at tilbud som skolehelsetjeneste, pedagogisk-psykologisk tjeneste og helsestasjoner gjør så godt de kan, men sjelden er rustet til å møte behovene til psykisk syke barn.

Og når saken havner hos fastlegen, blir barna ofte sendt rett videre i køene til en overarbeidet spesialisthelsetjeneste.

- Alle psykiske lidelser reduserer barnas læreevne. Mange psykiske lidelser fører til skolefravær, utstøting, rus, kriminalitet og senere til arbeidsledighet. Vi hadde aldri godtatt en slik situasjon om det hadde vært en fysisk sykdom. Aldri!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer