Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at prisen på fisk øker i et høyt tempo. Tallene får Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen til å reagere.
- Det er en svært krevende situasjon nå, der matprisene øker såpass kraftig at folk må legge om vanene sine. Dessverre ser vi at det er den sunne maten vi bør spise mer av som øker mest i pris, og som derfor lett blir valgt bort, forklarer Gerhardsen til DinSide.
Ernæringsfysiolog Marte Ulltang deler bekymringen.
- Prisutviklingen er svært bekymringsfull med tanke på at det anbefales å spise fisk til middag to til tre ganger i uka, og gjerne bruke fisk som pålegg, sier hun til DinSide.
Sjekk ut prisoversikten nedenfor:
- Dårlig nytt
Gerhardsen og Ulltang er redd for at folk nedprioriterer næringsrik og sunn mat ut fra et kostnadsperspektiv.
- For mange er det helt nødvendig å velge slik, for å ha råd til å sette middag på bordet. Dette har konsekvens for helsen her og nå, men også på sikt. Derfor er det så viktig å hindre at dette er en situasjon som varer over tid.
- Folk velger å handle mat ut ifra pris og smak. Disse to faktorene har en direkte sammenheng og vi vet allerede at nordmenn spiser langt mindre fisk enn anbefalt, og at trenden har gått nedover siste åra. Det er helt klart at denne prisutviklingen vil være negativ for å klare å snu denne trenden. For noen fører det gjerne til at fisk blir nedprioritert når man handler, mener Ulltang.
Videre påpeker Gerhardsen at pris er noe av det aller viktigste for å påvirke valgene våres når vi er i butikken.
- Det er klart at kraftig økning i priser på for eksempel fisk og grønnsaker er dårlig nytt for helsen vår.
Krever grep
Det er ikke noe nytt at sunne matvarer øker i pris. I april skrev DinSide om SSBs prismåling av priser på mat- og drikkevarer forbrukerne kjøper, som viste at ni av de ti matvarene som hadde økt mest i pris er sunne matvarer.
Gerhardsen mener Regjeringen må gjøre mer for at alle skal ha råd til å velge sunn mat.
- De må se på ting som moms og subsidier for å sikre at folk har råd til helt nødvendige varer som fisk og grønnsaker.
Etter SSBs prismåling fortalte statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Ole Henrik Krat Bjørkholt, til DinSide at prisutviklingen bekymrer regjeringen.
- Vi ønsker å gjøre det lettere for folk å ta sunne valg som fremmer god helse, også når det gjelder kosthold, og prisutviklingen det refereres til bekymrer oss. Det er markedet som i utgangspunktet styrer prisene, men det er uheldig når sunnere varene blir dyrere og snacks og godteri billigere.
- Derfor varslet vi i folkehelsemeldingen at vi setter i gang et eksternt utredningsarbeid for å finne effektive tiltak for dette. For å lykkes med kostholdsarbeidet må vi se på flere forhold enn priser, slik som tilgjengelighet, kunnskap, praktiske matlagingsferdigheter og informasjonsarbeid, men økonomiske virkemidler er en del av helheten.