ID-tyveri

Slår alarm: - Toppen av isfjellet

12 000 norske betalingskort er funnet til salgs på det mørke nettet.

PÅ AVVEIE: På det mørke nettet tjener kriminelle tonnevis av penger på å selge stjålne kortdata. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
PÅ AVVEIE: På det mørke nettet tjener kriminelle tonnevis av penger på å selge stjålne kortdata. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På det mørke nettet selges en rekke ulovlige varer og tjenester, alt narkotika og våpen til store mengder persondata.

Nylig gjennomførte VPN-tilbyderen NordVPN en analyse av kortdata fra over seks millioner kort som selskapet fant på det mørke nettet. Her fant de at 12 055 av kortene tilhørte nordmenn.

Kan føre til ID-tyveri

Kortdataene er til salgs, og for de norske betalingskortene lå gjennomsnittsprisen på 59,99 kroner. Det globale gjennomsnittet er 74 kroner.

– Kortene forskerne fant er bare toppen av isfjellet. Informasjonen som selges sammen med disse kortene gjør det mye farligere, sier Adrianus Warmenhoven, en cybersikkerhetsrådgiver hos NordVPN, i en pressemelding.

5000 av betalingskortene som var til salgs inkluderte norske eieres hjemadresse, 2200 inkluderte telefonnummer, 3200 kort inkluderte e-postadresser, og rundt 100 kort inkluderte eiernes fødselsdato.

Dersom et datainnbrudd eller hacking avslører brukernes kortinformasjon i tillegg til annen personlig informasjon, kan det føre til identitetstyveri, advarer NordVPN.

Mer sofistikerte metoder

Kortdata som selges på det mørke nettet har tradisjonelt blitt skaffet til veie av hackere via såkalte brute force-angrep, altså når en kriminell prøver å gjette et betalingskortnummer og CVV for å bruke offerets kort.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer