En fersk rapport fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at lavinntektsfamilier i Norge må bruke 39 prosent av inntekten sin for å spise sunt.
«Usunt kosthold er knyttet til flere helseutfordringer, mens et sunt og balansert kosthold derimot kan virke helsefremmende og forebygge ikke-smittsomme sykdommer som kreft og hjerte- og karsykdommer,» skriver FHI.
Ernæringsrådgiver Maria Uldahl var førsteforsker i FHIs studie. Til DinSide forklarer hun at studien synliggjør at familier med lav inntekt må bruke en betydelig større andel av inntekten sin på å spise sunt enn familier med høyere inntekt.
- Utjevning av sosial ulikhet i helse er et viktig mål i norsk folkehelsepolitikk. Dersom lavinntektsgrupper ikke har råd til nok og sunn mat, representerer det en folkehelseutfordring i seg selv. I tillegg vil det stå i konflikt med retten til mat og nasjonale målsettinger om utjevning av sosial ulikhet i helse.
- Veldig uheldig
Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelse, skriver til DinSide at prisene er med å forsterke forskjeller.
- Fra før vet vi at sosial ulikhet påvirker både hvor friske vi er og hvor lenge vi lever. I Norge følger helsen vår inntekt og utdanning, trinn for trinn. Når de med svakere økonomi ikke har råd til å spise den maten som er god for helsen, blir dette helsegapet større.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger