Slår alarm: - Voldsom økning

Ruster til kamp mot svindlerne.

FELLES INNSATS: Flere og flere kriminelle miljøer har fått opp øynene for svindel, og det bare øker. Nå har tre storbanker og politiet gått sammen om en ny kampanje for å opplyse folk. Fra venstre: Ida Edholm, svindelekspert i Nordea, politiinspektør og næringslivskontakt Christina Rooth, svindeljeger i Nordea, Ingrid Grav og leder for DNBs Cyber Crime Center, Sebastian Takle. Foto: Martin Gramnæs
FELLES INNSATS: Flere og flere kriminelle miljøer har fått opp øynene for svindel, og det bare øker. Nå har tre storbanker og politiet gått sammen om en ny kampanje for å opplyse folk. Fra venstre: Ida Edholm, svindelekspert i Nordea, politiinspektør og næringslivskontakt Christina Rooth, svindeljeger i Nordea, Ingrid Grav og leder for DNBs Cyber Crime Center, Sebastian Takle. Foto: Martin Gramnæs Vis mer
Publisert

Det er registrert en dobling i antall svindelsaker siden 2020, og allerede 1. juni i år var det registrert like mange svindelsaker som hele det året.

Majoriteten av sakene er ulike former for phishing, eller nettfisking på norsk.

Nå går politiet sammen med DNB, Nordea og Danske Bank sammen om en storstilt kampanje mot svindel.

Aktiv trussel

- Bakgrunnen for kampanjen er at vi har sett en voldsom økning i svindelsaker de siste åra, sier Ida Edholm, svindelekspert i Nordea.

Både DinSide og andre har skrevet utallige saker om svindelforsøk, og bedrifter og offentlige myndigheter advarer til stadighet om dette.

- Får vi det ikke med oss?

- Dette er et komplekst problem. Litt av utfordringen er at vi ser på risiko på dette som vi ser på statiske ting. Vi må huske at vi har med aktive trusselaktører å gjøre. De jobber hele tida med å komme seg rundt de forsvarene vi bygger opp, sier Sebastian Takle, leder for DNBs Financial Cyber Crime Center.

Dermed vil det alltid være et behov for å informere folk om det som skjer, mener han.

Svindeljeger i Danske Bank, Ingrid Grav, forteller at de som blir svindlet, ofte er fullt klar over at dette foregår, og at det derfor er viktig at vi hele tida snakker om dette med svindel.

- Jeg tror det er for mye å be om at en aktør håndterer dette, om det er snakk om bankene, politiet eller offeret selv, sier Takle.

Han mener vi må innse at dette har blitt så stort at om man skal ha noen mulighet til å håndtere dette, er vi helt avhengig av at alle spiller sin rolle og gjør det de kan.

Selv om det er et stort problem, så stoppes også mange av svindelforsøkene. Hos DNB ble det forsøkt svindlet for 1,2 milliarder kroner i fjor, og over 1 milliard kroner ble stoppet før det havnet i svindlernes hender.

- Men den siste biten er likevel så stor, at her må alle på banen.

Ekspertene understreker samtidig at bankene samarbeider seg imellom.

Politiinspektør og næringslivskontakt Christina Rooth, legger ikke skjul på at svindelsaker er en utfordring for dem.

Tidligere i år ble det kjent at Økokrim skal opprette et bedragerisenter for å trappe opp innsatsen mot denne typen kriminalitet.

Politiinspektøren påpeker samtidig at heller ikke de kan løse dette alene, men er avhengig av samarbeid med andre aktører, som for eksempel bankene.

- Jeg er veldig glad for at de tre bankene kommer sammen og stiller seg bak samme budskap, da det er lettere for mottaker å forstå hva de vil formidle.

Felles budskap

I samarbeidskampanjen har bankene fått laget fem ulike filmer som viser fem forskjellige svindelmetoder og hvordan svindlerne jobber.

Hovedbudskapet for kampanjen er «stopp, tenk, sjekk».

- Dette er greit å huske på, uavhengig av type henvendelse man får. Sjekke litt ekstra og tenke over hva man blir bedt om å gjøre, sier Edholm i Nordea.

Politiinspektør Rooth legger til budskapet som ikke kan gjentas nok ganger:

- Uansett hvem som spør om din BankID, så skal man aldri gi denne fra seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer