Svindel

Slår alarm

Jula er høytid for svindel, mener sjef for IT-sikkerhet i Atea Norge. Nettpatruljen forventer også mange svindelforsøk i uka før jul.

SVINDEL: Jula er høytid for svindel mener sjef for IT-sikkerhet hos Atea Norge. Foto: Kite_rin / Shutterstock / NTB
SVINDEL: Jula er høytid for svindel mener sjef for IT-sikkerhet hos Atea Norge. Foto: Kite_rin / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange er førjulstida en koselig tid, men juletida er også forbundet med stress. Det er mye som skal fikses og ordnes til denne høytida og da er det ikke rart at pulsen går litt opp. Dette kan nettkriminelle utnytte, felles for mange av svindelforsøkene er at de spiller på stress, frykt og kjøperlyst.

- Vi forventer at det vil komme mange svindelforsøk siste uka før jul hvor svindlerne utgir seg for å være fra posten/postnord eller liknende, sier politioverbetjent Jostein Dammyr i Nettpatruljen Øst Politidistrikt.

- Det vil da gjerne være beskjed om at det mangler porto, eller at du må klikke deg inn på en lenke for å avtale levering, fortsetter han.

Vær veldig forsiktig!

Dammyr sier til DinSide at de forventer også falske nettbutikker med meget gode tilbud på attraktive varer.

- Vær veldig forsiktig med hvor du legger inn kredittkortnummer og hvor du oppgir BankID. Om du skal handle fra nettbutikker du ikke kjenner fra før, bør man gjøre litt undersøkelser rundt siden. Et enkelt tiltak er å gjøre et googlesøk på siden sitt navn og å se om noen har opplevd problemer med siden, råder politioverbetjent Dammyr.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer