Svindel

Slår alarm

Jula er høytid for svindel, mener sjef for IT-sikkerhet i Atea Norge. Nettpatruljen forventer også mange svindelforsøk i uka før jul.

SVINDEL: Jula er høytid for svindel mener sjef for IT-sikkerhet hos Atea Norge. Foto: Kite_rin / Shutterstock / NTB
SVINDEL: Jula er høytid for svindel mener sjef for IT-sikkerhet hos Atea Norge. Foto: Kite_rin / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange er førjulstida en koselig tid, men juletida er også forbundet med stress. Det er mye som skal fikses og ordnes til denne høytida og da er det ikke rart at pulsen går litt opp. Dette kan nettkriminelle utnytte, felles for mange av svindelforsøkene er at de spiller på stress, frykt og kjøperlyst.

- Vi forventer at det vil komme mange svindelforsøk siste uka før jul hvor svindlerne utgir seg for å være fra posten/postnord eller liknende, sier politioverbetjent Jostein Dammyr i Nettpatruljen Øst Politidistrikt.

- Det vil da gjerne være beskjed om at det mangler porto, eller at du må klikke deg inn på en lenke for å avtale levering, fortsetter han.

Vær veldig forsiktig!

Dammyr sier til DinSide at de forventer også falske nettbutikker med meget gode tilbud på attraktive varer.

- Vær veldig forsiktig med hvor du legger inn kredittkortnummer og hvor du oppgir BankID. Om du skal handle fra nettbutikker du ikke kjenner fra før, bør man gjøre litt undersøkelser rundt siden. Et enkelt tiltak er å gjøre et googlesøk på siden sitt navn og å se om noen har opplevd problemer med siden, råder politioverbetjent Dammyr.

FALSK: Ser du hvilke av disse merkene som er falsk? Det ene merket brukes dersom den tilfredsstiller de europeiske CE-kravene. Video: Embla Hjort-Larsen / Kristin Sørdal / NTB Vis mer

Handler for milliarder

Det anslås at nordmenn i november og desember vil handle for ca. 21,2 milliarder i norske og utenlandske nettbutikker. Det er med andre ord mange som planlegger å gjøre noen julekupp på nett.

- Ikke noe er bedre for nettkriminelle enn stressende nordmenn som netthandler i en fei for å komme i mål, sier Thomas Tømmernes, sjef for IT-sikkerhet i Atea Norge.

Nettkriminelle utnytter ofte nordmenn med «phishing» og «malware», som er en form for sosial manipulering der du forsøkes lures til å utføre en handling. For eksempel åpne et e-postvedlegg, klikke på en lenke eller betale en falsk regning. Noe som kan koste deg dyrt.

- Dessverre blir det aldri mulig å beskytte seg hundre prosent mot truslene der ute. Angrepene blir stadig mer sofistikerte, og det utvikles nye svindelmetoder hele tida. Men heldigvis kan mye unngås ved å ta noen forholdsregler, sier Tømmernes.

Advarer mot dette

Et av rådene til Tømmernes er å ikke bruke PC-en eller Macen du har til jobb når du skal bestille gaver på nett.

- Det handler mest om å skille jobb og privat, skulle man være uheldig å komme inn på en skadelig side i julehandelen så er det greit at det ikke påfører skade også på arbeidsgiver, forklarer Tømmernes.

- Det blir mest et prinsipp, og jeg vil anbefale den enkelte å sjekke opp mot policy arbeidsgiver har når det gjelder å benytte arbeidsutstyr til private aktiviteter, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer