Slår alarm

Klar beskjed fra sikkerhetsekspert.

ADVARER: Nå bør du være ekstra på vakt når du handler på nett. Foto: Hkon Mosvold Larsen / NTB
ADVARER: Nå bør du være ekstra på vakt når du handler på nett. Foto: Hkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Black friday markerer på mange måter starten på julehandelen, men samtidig er det også en høysesong for svindlere.

Nå rykker Tietoevry, som samarbeider med banker i Norge om å forhindre svindel, ut med en advarsel om å være på vakt mot falske nettbutikker.

Slår alarm

Tietoevry Banking, som leverer løsninger til banker og kortutstedere, har så langt i år avverget svindel for 700 millioner kroner. Antall svindelforsøk knyttet til falske nettbutikker har økt med 170 prosent sammenliknet med fjoråret.

André Moen Eide, sjef for Tietoevry Bankings forsvarssenter mot finansiell kriminalitet, oppfordrer om alle som blir svindlet om å rapportere til bank eller kortutsteder.

Hvis man likevel blir utsatt for svindel, bør man rapportere det til sin bank eller kortutsteder.

- Ofte kan det gjøres direkte i en app, eller ved kontakt med kundeservice. Denne typen rapporter hjelper også med å oppdage svindlere og beskytte andre. De fleste svindelforsøkene stoppes i sanntid uten at penger trekkes, men en liten del av svindlerne lykkes i å komme forbi dette, uttaler han i en pressemelding og legger til at svindel påfører samfunnet store kostnader.

- Det er derfor viktig at alle er bevisste på problemet og bidrar til å stoppe svindelen.

- Vær forsiktig

Eide kommer samtidig med tre følgende råd for å unngå å bli lurt:

  • Vær forsiktig med butikker du ikke kjenner til og tilbud som virker for gode til å være sanne. Kontroller også at nettsida tilhører den faktiske butikken – det finnes falske sider som imiterer kjente butikkers nettsider.
  • Sikre at butikken bruker kjente og etablerte betalingstjenester.
  • Ved mislykkede korttransaksjoner, undersøk nøye før du prøver igjen. Det kan være bankens eller kortutstederens svindelbeskyttelse som blokkerer transaksjonen. Unngå å bruke et annet kort eller betalingsmåte uten å først bekrefte at butikken du handler hos faktisk er ekte

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer