Slår allergialarm

Antall allergikere øker kraftig, viser en dansk undersøkelse. Høy utdannelse ser ut til å være en ulempe snarere enn en fordel.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny landsdekkende kartlegging av danskenes helse viser at antallet voksne med allergi er mer enn fordoblet på 11 år. Det er Statens Institutt for Folkesundhed (SIF) som står for undersøkelsen der titusenvis av mennesker har blitt intervjuet.

Mer enn hver femte danske lider av høysnue, eksem og andre former for allergi, skriver danske Dagens Medicin.

Visste du at kvinner kan få sex-allergi? Les mer her:

- Fortsatt stigendeSIFs direktør Finn Kamper-Jørgensen oppfordrer nå politikere og fagfolk til å iverksette et vitenskapelig forskningsprogram som kan avsløre årsakene til økningen.

- Vi har tidligere påpekt at allergi er mer utbredt enn man trodde, men det er åpenbart at problemet fortsatt er stigende. Problemet er at vi ikke vet hvorfor det skjer, sier Kamper-Jørgensen til Dagens Medicin.

I Norge finnes ikke tilsvarende tall. Men ifølge allergiforsker og seksjonsoverlege Karin Lødrup Carlsen ved Barneklinikken ved Ullevål universitetssykehus er Norge og Danmark tradisjonelt like i utviklingen av astma- og allergisykdom.

Carlsen mener imidlertid at undersøkelsen må tolkes med forsiktighet.- Her er det bare spurt om personene har allergi, og dette er et litt unyansert spørsmål som kan gi unøyaktig tallmateriale. Men det er ingen tvil om at forekomsten av allergiske sykdommer er et økende problem, også i Norge, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer