Strømpris

Slår av alt - fyrer opp vedovn og primus

Slik håndterer Teresia og Matthias Krügersson de verste strømpristoppene.

I MØRKET: Teresia Krügersson med mann og hund slår av all strømmen hjemme i Drammen når strømprisen slår stadig nye rekorder. Foto: Privat
I MØRKET: Teresia Krügersson med mann og hund slår av all strømmen hjemme i Drammen når strømprisen slår stadig nye rekorder. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi ville se hvordan det var å sitte en kveld uten strøm, så det prøvde vi i går, sier Teresia Krügersson (46) til DinSide.

Hun, ektemannen Matthias og hunden Sandy bor i en 60 kvadratmeters leilighet i Drammen. Mandag, da strømprisene satte ny times- og dagsprisrekord, skrudde familien av all elektrisitet hjemme, og benket seg rundt vedovnen, kokte mat på primus og så serier på nettbrettet i stearinlysskjæret.

- Jeg kan si at det slett ikke er behagelig å sitte uten strøm, så jeg håper ikke hele vinteren blir sånn som dette, sier Krügersson dagen derpå.

MIDDAG: Her lager Krügersson mat på komfyren - med primus. Foto: privat
MIDDAG: Her lager Krügersson mat på komfyren - med primus. Foto: privat Vis mer

- Jeg hadde aldri trodd at vi skulle slå av strømmen i 2021. Varmekabler, varmtvannsberedere og internett er på standby, og panelovnene har jeg ikke skrudd på denne høsten eller vinteren. Det er kun kjøleskapet som står på, men det ble slått av en time mandag kveld, kunne Krügersson fortelle Drammens Tidende (krever abonnement).

«Same prosedure as last night»

Tirsdag 21. desember økte snittprisen til vanvittige 494 øre per kilowattime i Sør-Norge – rekord for andre dag på rad. Dyrest var strømmen mellom klokka 17:00 og 18:00. Da kostet strømmen 766 øre per kilowattime - inkludert nettleie passerer den åtte kroner!

Foto: skjermdump
Foto: skjermdump Vis mer

Hva gjør ekteparet Krügersson i dette tidsrommet?

- Det blir nok til at vi sitter litt lenger på jobb, og hjemme blir det nok samme prosedyre som dagen før: Av med varmekabler, bereder, kjøleskap og annet - på med primus, levende lys og vedfyring.

- Siden vi fra før ikke slår på panelovner og bruker minimalt med varmtvann, har vi kun de «små» besparelsene igjen. Ellers har vi bortimot alltid både rullegardin og gardiner trukket for vinduer for å redusere varmetap, fortsetter hun.

STRØMSMART: Superenkle grep kutter strømforbruket. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Halvvert strømforbruk, åttedoblet regning

For hennes del halverte hun og mannen strømbruken i november i år sammenlignet med samme måned i fjor, skriver Drammens Tidende.

- Strømregninga vår ble åtte ganger dyrere, selv med halvert forbruk. I tillegg kommer nettleia og vedfyring, der også prisene har gått mye opp. Vi har gjort alt for å spare strøm, men det skal ikke være sånn i 2021 at folk må skru av alt, sier Krügersson.

Frykter folk fryser i hjel

Hun er imidlertid tydelig på at de ikke har det verst med de skyhøye strømprisene. Det er mange som sliter mer.

- Med oss går det greit, men det er mange gamle, uføre og andre med lite penger til rådighet som faktisk ikke har noe valg og må skru av strømmen store deler av døgnet. I verste fall kan noen fryse i hjel, sier Krügersson.

Kutter strømmen under tilsyn

Foruten tap av liv, frykter Krügersson at folk skrur av all elektrisitet uten å tenke over at dette kan få andre dyre konsekvenser. Hun jobber nemlig innen forsikring og vet at vannrør kan fryse, avslåtte varmtvannsberedere kan få bakterievekst og mat i kjøleskap og fryser kan bli ødelagt.

- Vi passer på når vi skrur av hjemme hos oss at noe av dette ikke skjer, sier hun, og legger til at langtidsvarselet viser temperaturer ned mot minus femten grader i Drammen de neste dagene.

Forsikringsselskapet Fremtind har tidligere i høst advart mot å ikke ha tilstrekkelig temperatur inne. Om du ikke har nok varme på våtrom og rom med rør, kan du også risikere å måtte ta deler av regninga selv dersom du skulle få en frost- eller vannskade.

Foruten frostskader, har også fukt og mugg en tendens til å vokse i boligen, dersom det er for stor temperaturforskjell innen- og utendørs.

Strømmen det lønner seg å kutte

Med utgangspunkt i Enovas beregninger av gjennomsnittlig forbruk til ulike elektriske apparater og strømhandlinger ut fra et totalt strømforbruk på 18 600 kilowattimer i året, har vi regnet ut ukesforbruket og -prisen:

Hjemmets største strømsluk

Apparat/handling Kilowattimer i uka Snittpris i uka*
Oppvarming231314 kroner
Varmtvann6994 kroner
Elbillading5068 kroner
Belysning1723 kroner
Komfyr kokeplater og ovn + kjøkkenvifte8,512 kroner
Tørketrommel811 kroner
Fryseboks57 kroner
Vaskemaskin4,56 kroner
Oppvaskmaskin45 kroner
Kjøleskap 200 liter34 kroner
TV23 kroner
Kaffetrakter11,36 kroner
Støvsuger0,961,30 kroner
Hårføner0,771 krone
Brødrister0,5879 øre
TOTALT405552 kroner

* Prisene er beregnet ut fra snittprisen for spot i september 2021, som lå på 1,36 kroner per kilowattime inkludert moms og avgifter, men uten nettleie. I tillegg er prisene rundet av i tabellen.

Som du ser, er det klart mest strøm som går til de store tingene, som oppvarming av bolig og varmtvann, samt elbillading.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer