Slår hull på julemytene

Det største varmetapet skjer ikke gjennom hodet, og barna blir ikke hyperaktive av sukker ...

Det meste av varmetapet skjer gjennom hodet, deror må du ha på lue, har du kanskje blitt fortalt? - Bare vås, ifølge leger. Foto: Colourbox
Det meste av varmetapet skjer gjennom hodet, deror du ha på lue, har du kanskje blitt fortalt? - Bare vås, ifølge leger. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Legene Rachel C Vreeman og Aaron E Carroll har skrevet en artikkel i siste nummer av det anerkjente tidsskriftet British Medical Journal, hvor de tar for seg sannhetsgehalten i seks medisinske myter som preger den tiden vi er inne i nå.

Les, lær - og arrester noen neste gang du får servert en eller flere av disse mytene.

Barn blir hyperaktive av sukker:

IKKE SANT

Forskerne har funnet til sammen 12 uavhengige studier gjort på sukker og barns oppførsel. Ingen av disse studiene kunne bevise forskjeller i adferd hos de barna som fikk sukker og de barna som ikke fikk sukker. Dette inkluderer sukker fra godterier, sjokolade og naturlig sukker.

Det er også forsket på hvordan foreldre reagerer på sukkermyten. Når foreldrene tror at barna får sukkerholdig drikke (selv om den egentlig er sukkerfri), vurderer de barna sine som mer hyperaktive. Forskjellene i barnas oppførsel var kun i foreldrenes hoder.

Selvmord øker i høytider:

IKKE BEVIST

Selv om høytider, som julen som ligger foran oss nå, kan være en vanskelig tid for noen, finnes det ifølge Vreeman og Carroll ikke vitenskapelig bevis på at tallene er høyere i høytider. Forskerne refererer i sin artikkel til flere studier gjort på dette fra Finland, Japan, USA, Ungarn m.fl, og ingen av disse har kunnet bevise at det er større selvmordstendens under høytider, enn ellers.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer