Før jul meldte NRK at prisene kommer til å gå opp med 10 prosent, og det bekrefter flere aktører overfor Klassekampen. Ingenting tyder på noen endring med det første.

Full forvirring
Økte kostnader
- Veldig mye tyder på at prisene vil være høye i ganske lang tid framover, sier konserndirektør for kommunikasjon i Norgesgruppen, Stein Rømmerud, til avisen. Norgesgruppen er den største dagligvareaktøren i landet.
Av konkurransemessige årsaker har ikke kjedene lov å si om, når eller hvor mye de vil sette opp prisene, heller ikke Rømmerud, men han sier at det er lite som tyder på at kostnadene ved matproduksjon vil minke framover.
En rapport fra Sifo som kom i høst viser at én av tolv husstander oppgir å måtte stå over måltider, få hjelp fra Nav, eller få utdelt mat fra matstasjoner for å ha mat på bordet. Det er en dobling i løpet av et år. Samtidig viser tall fra Statistisk sentralbyrå at matvareprisene fra november 2021 til november 2022 økte med hele 12,7 prosent.
Dagligvarebransjen har to faste datoer hvor de justerer prisene for å dekke økte utgifter til leverandørene. Den ene er 1. februar og den andre 1. juli.
Hvis utgiftene til leverandørene fortsetter å øke, kan folk altså regne med et nytt prishopp til sommeren, skriver avisen.

Reagerer: - Lurer kundene
Dyrt kjøtt
Samtidig sitter Nortura med 4,8 millioner kilo kjøtt på lager, ifølge NRK. Markedet har ikke tatt unna storfe som er blitt slaktet, og utover høsten har slakt blitt fryst ned. 1. januar er status at råvareprisen inn til dagligvare har økt med 28 prosent siden 2020, ifølge Norgesgruppen.
De advarer mot prisøkningen.
Kiloprisen for storfe settes opp 3,50 kroner neste halvår fordi kostnadene øker, varslet Nortura i høst.
- Nå er ikke volumet på lager problematisk stort. I den løpende produksjonen er det naturlig at prisene vil øke som følge av det som skjer ellers i samfunnet, sier direktør for Nortura totalmarked Ole Nikolai Skulberg til statskanalen.
Samtidig med dette har prisen på fryste helslakt fått en rabatt på 17 prosent.
Til Nationen sier Nortura at de mener det ikke vil være overskudd på storfekjøtt på sikt.
– Jeg er ikke enig i at prisen på storfekjøtt skal ned. Vi har fortsatt underskudd på årsbasis. Dette er en veldig langsiktig produksjon, det er ikke slik at vi kan stoppe å produsere storfekjøtt den dagen du må fryse inn noe på lager, sier styreleder Trine Vaag til avisa.