Slår svindelalarm

Ser økende trend.

AVANSERT: Svindelforsøk blir stadig mer avansert, og nå advares det om økende trend. Foto: NTB
AVANSERT: Svindelforsøk blir stadig mer avansert, og nå advares det om økende trend. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det flommer over av svindelforsøk i alle kanaler for tida. Dette har blant annen ført til at storbanker og politiet har gått sammen om en storstilt kampanje mot svindel.

DYRE MATVARER: Synes du også at maten har blitt veldig dyr? Vi har tre veldig gode tips til deg som vil spare litt penger når du er på butikken. Video: Embla Hjort-Larsen / Elisabeth Dalseg. Vis mer

Kunstig intelligens

Nå roper transaksjonsselskapet Tietoevry varsko om økt bruk av kunstig intelligens (KI) i svindelforsøk. Selskapet overvåker betalinger på vegne av 70 banker.

- Det har vært en trend over flere år at svindelforsøkene blir både flere og mer avanserte. Vi overvåker cirka fire milliarder transaksjoner i året, og i det siste har vi indikasjoner på økende bruk av KI, og vi regner med at dette bare kommer til å øke i framtida, skriver lederen for selskapets forsvarssenter mot finansiell kriminalitet, André Moen Eide i en e-post til DinSide.

Bekymret

Ifølge en spørreundersøkelse YouGov har gjennomført på vegne av Tietoevry, oppgir 7 av 10 nordmenn at de er bekymret for at KI skal bli brukt i svindelforsøk mot dem.

- Dette er ikke noe man trenger å gå rundt å bekymre seg over, samtidig er det bra at folk er på vakt, sier Eide.

Mye av svindelen som brukes er såkalt «phishing» der man prøver å få folk til å gi fra seg sensitiv informasjon. Ved bruk av KI kan slike meldinger tilpasses enkeltpersoner for å øke troverdigheten.

- De kan for eksempel kartlegge ditt sosiale nettverk og identifisere en nær venn eller slektning. Hvis de i tillegg finner et videoklipp der vedkommende snakker, kan du plutselig bli oppringt av noen som høres ut som din beste venn og ber deg om å overføre penger fordi de har havnet i en knipe, sier han.

Selskapet har ikke eksakte tall på hvor mange som rammes, men venter en økning av slike svindelforsøk

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer