"Slåss" deg frisk

Den tradisjonelle kinesiske “kampsporten” Tai Chi ser ut til å ha mange positive effekter på pasienter med flere kroniske sykdommer – blant annet leddproblemer og multippel sklerose – ifølge en gjennomgang av tidligere forskning.

Publisert
Sist oppdatert

Vegar K. Vatn

[Debatt: Alternativ medisin]

I tillegg ser det ut til at Tai Chi hjelper eldre mennesker med å bygge opp styrke, balanse og fleksibilitet, og reduserer smerte og angst hos friske folk, skriver tidsskriftet Archives of Internal Medicine ifølge Reuters.

Selv om metoden ser ut til å ha en del fordeler, sier lederen av studien at det er for tidlig å anbefale Tai Chi til pasienter med kroniske plager - fordi mange av undersøkelsene han gikk gjennom var dårlig designet.

Alt jeg har gått gjennom tyder på at Tai Chi har gode effekter, sier doctor Chenchen Wang fra Tufts-New England Medical Center i Boston til Reuters.

- Men det er for tidlig til at vi kan trekke vitenskapelige slutninger.

Tai Chi fokuserer på å bygge styrke, balanse og fleksibilitet gjennom langsomme, myke bevegelser kombinert med mentale bilder og pusteteknikker.

Utøvere av metoden sier den bedrer en rekke helseproblemer, inkludert hukommelse, konsentrasjon og fordøyelse. I tillegg sier noen at den kan redusere angst og depresjoner.

Til tross for de mange gode effektene Tai Chi ser ut til å gi er måten det virker på fremdeles et mysterium.

I denne studien har Wang og kollegene hans gått gjennom resultatene fra 47 studier som utforsker helseeffektene av Tai Chi. Studiene tok for seg metodens innvirkning på muskel- og skjellettsykdommer, hjerte- og lungefunksjonen, immunforsvaret og mental helse.

Forskerne fant ut at Tai Chi ser ut til å forbedre hjerte- og lungefunksjonen hos både friske mennesker og personer med forskjellige hjerteproblemer - inkludert pasienter som har fått en bypass-operasjon.

Blant eldre mennesker ble utøvelsen av Tai Chi satt i sammenheng med lavere risiko for fall og bedre balanse, styrke og fleksibilitet. Metoden så også ut til å redusere smerte, stress og angst for friske utøvere.

[Debatt: Alternativ medisin]

 

Mozon.no, 11.03.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer