Slave av sukker

Spiser du frokostblanding, youghurt og appelsinjuice til frokost? Menyen høres sunn ut men er i virkeligheten stappfull av hvitt sukker

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Et vanlig norsk kosthold er ikke så sunt som du kanskje tror. Forbruket av sukker har eksplodert i den vestlige verden de siste tiårene.

Resultatet er overvekt, problemer med blodsukkeret og stadig flere tilfeller av sukkernarkomane som rett og slett ikke klarer seg uten søte saker.

Sunn mat med sukker
At kaker og brus ikke er helsebringende har de fleste fått med seg. Men hva med såkalt sunne norske matvarer? Sannheten er at en rekke tilsynelatende sunne matvarer er tilsatt store mengder sukker for å gi bedre smak.

Dette bør du sjekke:

1) Frokostblanding
Det er ikke bare Honny Korn og sjokoladeringer som inneholder mye sukker. Helt vanlige müsliblandinger inneholder ofte store mengder hvitt sukker. Les på pakkene for å finne produkter med lite sukker. Eller lag din egen frokostblanding og tilsett fersk frukt selv.

2) Appelsinjuice
En liter vanlig juice inneholder opptil 30 sukkerbiter. Vi anbefaler heller vann med sitron eller lime. Eller enda bedre - en fersk appelsin som er uten raffinert sukker og stappfull av c-vitaminer.

3) Melkeprodukter
Søte melkeprodukter som yoghurt, ferdiglaget sjokolademelk og liknende inneholder masse sukker. Yoghurt naturelle er derimot fri for tilsetninger. Hva med å kjøpe ren yoghurt og tilsette fersk banan eller jordbær?

Der du minst aner det
De typiske frokostvarene er dessverre bare noen få eksempler på søte matvarer. Neste gang du tar en tur i butikken bør du undersøke sukkerinholdet på alt du putter i kurven. Vi garanterer at du vil få en overraskelse.

Om det ikke står spesifisert hvor mye sukker som er tilsatt bør du se på mengden karbohydrater i maten. Sukker er rent karbohydrat og mengden oppgis som regel i gram i forhold til 100 gram vare.

Og for deg som fortsatt tviler: Sjekk sukkerinnholdet i vanlig tomatketchup og sammenlikn tallet med Freias Sjokoladesaus. Overrasket?

Sukkernarkoman
- Hver dag får du i deg enorme doser skjult sukker. Den eneste måten å beskytte seg på er gjennom kunnskap, mener den svenske sykepleieren Bitten Jonsson. Hun har spesialisert seg på avhengighet til sukker og driver en egen klinikk i Hudingsvall som behandler sukkernarkomane.

- Jeg mener avhengighet til sukker kan sidestilles med alkoholisme, pillemisbruk, narkomani eller spillegalskap, skriver Jonssson på klinikkens hjemmeside.

Klarer seg ikke uten
Ernæringsfysiolog Inge Lindseth ved Dr. Lindbergs Klinikk i Oslo er ikke like begeistret for samenlikningen med narkotika. Men han mener at sukkersuget er et helt reelt problem for mange mennesker.

- Sukker er et enkelt sammensatt stoff som jeg tviler på at man blir avhengig av på linje med for eksempel narkotika. Men mange opplever at de har et sug etter sukker i hverdagen, at de ”ikke klarer seg uten”, sier ernæringsfysiolog Inge Lindseth som jobber ved Dr. Lindbergs Klinikk i Oslo.

Grunnleggeren av klinikken, Fedon Lindberg er blitt rikskjendis med sine betraktninger omkring glykemisk indeks og kosthold. Kort fortalt dreier glykemisk indeks seg om forskjellige matvarers egenskap til å gi stabilt eller ustabilt blodsukker.

Kan venne seg av med sukkeret
- Gjennom å ta kontroll over kostholdet kan du venne deg av med søtsuget. Om du tar det rolig med søtsaker og stivelsesrike produkter som pasta og poteter kan du venne kroppen til et lavere behov for sukker, sier Lindseth.

Han legger vekt på at det skal være lov å spise sukker og søte ting i små mengder. Selv om man passer på kostholdet er det ikke bra å bli for ekstrem i forholdet til hva man putter i munnen.

7 tips for kontroll
I en artikkel på www.drlindbergs.no gir Inge Lindseth oss syv råd for hvordan du kan ta kontroll over sukkerbehovet. Følg rådene og bli fri fra sukkeravhengigheten i dag!

1. Spis ofte.
Jo lengre du lar det gå mellom måltidene, desto sterkere beskjed vil kroppen gi om at du må spise noe som gir deg et energikick. Det er lurt å spise et måltid hver 3. eller 4. time gjennom dagen.

2. Spis mat som holder deg mett og gir deg jevn energi.
Mat som gir høy blodsukkerstigning kan føre til at blodsukkeret faller raskt igjen 2-3 timer etter at du har spist. Dette gjør deg sulten. Spis derfor hovedsakelig mat med lav glykemisk indeks, men sørg for at du samtidig ikke spiser mat som er for energifattig, - det gjør bare at du blir ”mett i magen” og ikke ”i hodet”. Linser, pumpernickelbrød, nøtter, kjøtt og fisk er eksempler på mat som gir liten innvirkning på blodsukkeret men som samtidig innholder mye energi.

3. Ikke kutt ned på fett og protein i kosten
Det er feil at mye fett i kosten fører til overvekt. Hvis du får en god del av energien din fra fett vil det tvert i mot hjelpe deg til å kontrollere matinntaket. Et tilstrekkelig proteininntak vil også kunne bedre appetittkontrollen.

4. Få nok søvn og unngå for mye stress.
Hvis du får nok tid til å hvile og hente deg inn mellom slagene, vil behovet for søtsaker dempes.

5. Unngå store måltider.
Store måltider spiser man gjerne etter en lang og stressende arbeidsdag hvor man ikke har fått tid til å spise stort. Stresshormonene kan ha lagt en demper på sultfølelsen i løpet av dagen. Etter måltidet vil disse hormonene være tilbake i normale nivåer igjen. Sammen med den store insulinutskillelsen etter måltidet vil fallet i stresshormoner gjøre at du blir fysen på noe søtt selv om du nettopp har spist en stor middag.

6. Begrens inntaket av koffeinholdige drikker, fruktjuice og alkohol.
Når den behaglige effekten av disse drikkene er over etter noen timer, kan du oppleve at du får søthunger.

7. Spis ”gal” mat ETTER riktige måltider.
Ikke spis høyglykemiske karbohydrater på tom mage. Hvis du spiser raskt opptakelige karbohydrater de første timene etter et lavglykemisk måltid vil effekten av de ”gale” karbohydratene ikke gi særlig negative effekter.

 

Er du avhengig av sukker? Test deg selv her

 

Mozon 07.02.2004

 

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer