Sleipe triks i databransjen

NETTHANDEL: Smutthullene finnes og utnyttes til fulle av frustrerte nettforhandlere. Med ett enkelt grep kan databutikken kreve deg for over 3.000 kroner hvis du returnerer PC'en.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Det siste året har norske nettbutikker begynt å selge PC-pakker de selv har satt sammen. DinSide Data kårer månedlig de beste blant disse PC-tilbudene.

De færreste er klar over at det å angre på et slikt kjøp kan koste deg over 3.000 kroner. Grunnen er at enkelte av nettbutikkene misforstår eller utnytter de smutthullene som lovverket gir.

Angrefella

Når du som forbruker handler på nettet har du en 14 dagers angrerett. Å benytte seg av angreretten skal i utgangspunktet kun utgjøre kostnadene ved tilbakeleveringen. Normalt vil den være på et par hundrelapper.

Det finnes imidlertid ett unntak for såkalte tilvirkningskjøp, og det er dette unntaket som utnyttes.

Når det er et "tilvirkningskjøp" må du - i tillegg til returkostnadene - være forberedt på å dekke forhandlerens arbeidsutgifter og materialkostnader. Størrelsen på disse utgiftene vil variere - men ligger fra rundt 1.500 til 3.100 kroner.

Poenget er at enkelte databutikker ser på ALLE sine PCer som tilvirkningskjøp. Dette til tross for at de selger datamaskinene som en fiks ferdig pakke, gjerne omtalt som "DinSide PCen", "Septembertilbud" eller noe lignende.

For deg som har kjøpt en datamaskin til 10.000 kroner, betyr det at du taper over 30 prosent av kjøpesummen på å utnytte angreretten.

Slik forvitrer angreretten for PC-kjøpere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer