Slik avslører du den farligste phishing-spamen

Du og jeg er de eneste som kan sortere ut de frekkeste svindlerne.

DU MÅ FØLGE MED: Den farligste spamen er den som kommer gjennom spamfilteret ditt. Den er det du, og ingen andre, som må avsløre. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
DU MÅ FØLGE MED: Den farligste spamen er den som kommer gjennom spamfilteret ditt. Den er det du, og ingen andre, som må avsløre. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Personlig merker jeg at jeg ikke får så mye spam som før. Spamfiltrene blir stadig bedre, og tar bort det meste av den «dårlige», og ikke like farlige, spamen, sier nestleder i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis), Tone Hoddø Bakås, til Dinside.

Men det som faktisk slipper gjennom den maskinelle sjekken, og dermed må lukes ut av deg og meg, er den «gode» spamen: De falske e-postene som ser ektest ut, for både maskiner og mennesker.

Mindre spam betyr i så måte farligere spam, gjerne i form av phishing. Altså e-post som lokker sensitiv informasjon ut av deg, som svindlerne kan misbruke.

- For oss nordmenn har det ofte vært enkelt å avdekke svindelen gjennom dårlig språk. Men slik er det ikke lenger, mener Bakås.

Dinside har gjennom hele 2015 tatt vare på en stor mengde spam, både meldinger vi har omtalt og ting vi har fått personlig. Her skal vi vise deg noe av spamen vi nordmenn mottok mest av i året som gikk, og hvordan du kan avsløre den.

LES OGSÅ: Skjult Facebook-deleknapp lurte Dinside trill rundt

Spam fra «banken»

Budskap: «Vi har problemer med bankkontoen din, trykk her for å gå til nettbanken!»Avsløres av: Lenkene viser til andre adresser enn nettbanken din, banken sender sjelden eller aldri ut slike e-poster, banken kan raskt avkrefte problemet om de kontaktes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer