Slik avslører du falske Facebook-konkurranser

Urealistiske premier, småfeil på siden, brudd på regler og overraskende vilkår.

BRUK TID: Alle tipsene forå avsløre en falsk Facebook-konkurranse kan oppsummeres med å bruke litt tid på å sjekke. Ikke bare del og lik ting på Facebook uten å slå på din kritiske sans. Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
BRUK TID: Alle tipsene forå avsløre en falsk Facebook-konkurranse kan oppsummeres med å bruke litt tid på å sjekke. Ikke bare del og lik ting på Facebook uten å slå på din kritiske sans. Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig kunne Dinside fortelle at mange tusen nordmenn hadde blitt lurt av en falsk Gamestop-konkurranse.

En falsk Facebook-side kalt «GameStop Magasinet Drammen Kjøpesenter» hevdet at fem Playstation 4-spillkonsoller skulle deles ut, og at alle deltakerne fikk et gavekort på 300 kroner.

- Det kan være veldig vanskelig å skille de falske konkurransene fra en ekte. De kan se veldig like ut, sa seniorrådgiver Hans Marius Tessem i NorSIS til Dinside tidligere i år.

Mange lot seg derfor lure: Da Dinside sjekket den falske Gamestop-siden sist, før den forsvant, hadde innlegget 5.900 reaksjoner, over 4.100 delinger og nesten 6.500 kommentarer.

Men det tok Dinside under ett minutt å avsløre den falske konkurransen. Her er våre beste tips så du får til det samme.

LES OGSÅ:
Slik avslører du falske Facebook-profiler
Dette skjer om du godtar falske Facebook-venneforespørsler
Tusenvis av nordmenn lurt av falsk Facebook-konkurranse

UREALISTISK: Joda, det finnes konkurranser, men ikke mange hvor alle deltakere er garantert gevinst. Dette bildet har forøvrig blitt brukt i en rekke svindler i mange år, nå.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
UREALISTISK: Joda, det finnes konkurranser, men ikke mange hvor alle deltakere er garantert gevinst. Dette bildet har forøvrig blitt brukt i en rekke svindler i mange år, nå. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer#1: Virker Facebook-konkurransen realistisk?

En falsk Facebook-konkurranse har ett mål: Å få så mange deltakere som mulig. Da må man friste med noe virkelig fristende.

Fem Playstation 4, for eksempel, som er den mest populære spillkonsollen akkurat nå, og koster mange tusen kroner. At en norsk spillbutikk skal dele ut fem slike virker noe urealistisk.

Og at absolutt alle deltakere får et gavekort på 300 kroner, virker totalt urealistisk.

BOMMER: Ojda, denne mannen jobber ikke i Gamestop, men i EB Games. Slike småfeil er det mange av i svindelkonkurranser.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
BOMMER: Ojda, denne mannen jobber ikke i Gamestop, men i EB Games. Slike småfeil er det mange av i svindelkonkurranser. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer#2: Er Facebook-siden ekte?

Svindlerne ser på den ekte Facebook-siden, og kopierer mye av innholdet til den falske. Derfor så Gamestop-siden ekte ut. Men man klarer aldri å lage en eksakt kopi av noe på sosiale medier.

Den falske Gamestop-siden hadde for eksempel ingen innlegg som var eldre enn ett døgn. Et klart faresignal. Og det var svært lite som kom fra andre enn dem selv, som for eksempel kommentarer eller innlegg fra kunder.

Dessuten var siden full av små feil, som at det på bildet til konkurransen stod en mann fra den konkurrerende kjeden EB Games, og at språket var en salig blanding av svensk og norsk.

LIK OG DEL: Det er dessverre ikke alle seriøse aktører som respekterer Facebooks regler, men det er typisk falske konkurranser at de ber deg dele og tagge og gjøre alt for å spre den så bredt som mulig. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
LIK OG DEL: Det er dessverre ikke alle seriøse aktører som respekterer Facebooks regler, men det er typisk falske konkurranser at de ber deg dele og tagge og gjøre alt for å spre den så bredt som mulig. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer#3: Hva ber Facebook-konkurransen deg gjøre?

Falske Facebook-konkurranser vil bli spredd. På den måten kan bakmennene gjøre det de egentlig vil med så mange ofre som mulig – som å sende dem til en annen nettside, hvor den virkelige svindelen skjer.

Gamestop-siden krevde at folk blant annet delte innlegget og tagget venner for å delta. Dette er et direkte brudd på Facebooks regler for konkurranser, og ikke noe en seriøs side ville krevd.

Like under innlegget skrev også siden at man måtte huske å trykke på en lenke for å delta, hvor man ble bedt om å registrere seg. Dette ble gjemt for å ikke skremme bort deltakere fra å dele innlegget, for når man trykket på lenken ble det raskt klart at dette var noe ganske annet enn innlegget ga uttrykk for.

SVARTE SELV: Gamestop gikk ikke akkurat ut og advarte, men de svarte de som spurte, og sa tydelig at konkurransen var falsk på egne Facebook-sider.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SVARTE SELV: Gamestop gikk ikke akkurat ut og advarte, men de svarte de som spurte, og sa tydelig at konkurransen var falsk på egne Facebook-sider. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer#4: Hva sier selskapet selv?

Dette kan du få mye ut av i livet generelt: Er du i tvil om noe, så spør!

Mange hadde allerede spurt Gamestop på deres norske hovedsider om konkurransen var ekte, og fått et klart «nei». Da slipper man å spørre selv, til og med.

Søk uansett opp selskapet på Facebook og finn ut om de har en annen Facebook-side enn den du har kommet borte i. Da får du enten bekreftet der og da at siden du har sett er falsk, eller mulighet til å sjekke om en underside er reell eller ikke.

SANNHETEN: Hva falske Facebook-konkurranser egentlig vil, finner du ofte i vilkårene på sidene du blir sendt til.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SANNHETEN: Hva falske Facebook-konkurranser egentlig vil, finner du ofte i vilkårene på sidene du blir sendt til. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer#5: Hva sier vilkårene?

Som nevnt ba Gamestop-svindelen deltakerne også gå inn på en nettside for å delta. Har du kommet så langt, er det ofte lett å se at uglene skurrer i mosen.

For det første ser du at det kreves langt mer enn noen trykk på Facebook for å delta. For det andre vil du se at det er helt andre firmanavn som nevnes, og at det trolig ikke er den konkurransen du trodde det var. For det tredje kan du lese vilkårene.

I Gamestop-konkurransens tilfelle stod det at deltakerne sa ja til et abonnement på barbersaker fra Shaverpack.com for 500 kroner måneden. Dinside tok kontakt med selskapet, som takker for tipset.

- Nå er vi klar over dette, og vi tar det opp med de ansvarlige. Dette er ikke en side vi selv har laget. Det var en av våre partnere som har gått over grensene, skriver en ikke-navngitt person i Shaverpack.com til Dinside.

LES OGSÅ:
Enda flere tips for å avsløre falske Facebook-konkurranser
Spam og telefonsalg er prisen du betaler for konkurranser og «spørreundersøkelser»
Elisabeth angrepet av Facebook-virus gjennom falsk video

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer