Slik avslører du falske Facebook-profiler

De spør om å være vennen din. Men det er mange gode grunner til å takke nei.

FRISTER MED HUD: Mange av de falske Facebook-profilene er av det motsatte kjønn. Menn blir lokket med lettkledde kvinner, mens kvinner blir lokket med politimenn og millitære.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FRISTER MED HUD: Mange av de falske Facebook-profilene er av det motsatte kjønn. Menn blir lokket med lettkledde kvinner, mens kvinner blir lokket med politimenn og millitære. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette kommer og går. Men nå er det en virkelig stor periode for dette, de popper opp hos meg hele tida, forteller høgskolelektor Tom Heine Nätt ved Høgskolen i Østfold til Dinside.

Han snakker om falske venneforespørsler på Facebook. Dinside takket nylig ja til 14 slike – etter å ha fått svært mange selv, og for å se hva som egentlig skjer.

Resultatet ble porno på veggen vår, innmelding i grupper for «voksendating» og merkelige chat-samtaler. Kort fortalt: Massevis av spam.

- I denne runden er det store å lure folk inn på sider hvor de krever betalt. Ofte er det ren svindel, da du ikke får det du har betalt for, mens det andre ganger kan anses mer som annonsering, sier Nätt.

Uansett er én ting sikkert: Du vil ikke ha falske profiler på vennelista di. Og de kan enkelt unngås.

LES OGSÅ: Derfor får du hjerter og nye følgere fra falske Instagram-profiler

#1: Ikke takk ja til folk du ikke kjenner

Det aller viktigste tipset for å unngå falske profiler er enkelt: Ikke takk ja til venneforespørsler fra folk du ikke kjenner.

Men svindlerne vet at du vet dette. Derfor bruker de unge, vakre kvinner eller uniformerte politimenn og millitære for å lokke både kvinner og menn i fella.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer