Slik avslører du falske Facebook-profiler

De spør om å være vennen din. Men det er mange gode grunner til å takke nei.

FRISTER MED HUD: Mange av de falske Facebook-profilene er av det motsatte kjønn. Menn blir lokket med lettkledde kvinner, mens kvinner blir lokket med politimenn og millitære.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FRISTER MED HUD: Mange av de falske Facebook-profilene er av det motsatte kjønn. Menn blir lokket med lettkledde kvinner, mens kvinner blir lokket med politimenn og millitære. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette kommer og går. Men nå er det en virkelig stor periode for dette, de popper opp hos meg hele tida, forteller høgskolelektor Tom Heine Nätt ved Høgskolen i Østfold til Dinside.

Han snakker om falske venneforespørsler på Facebook. Dinside takket nylig ja til 14 slike – etter å ha fått svært mange selv, og for å se hva som egentlig skjer.

Resultatet ble porno på veggen vår, innmelding i grupper for «voksendating» og merkelige chat-samtaler. Kort fortalt: Massevis av spam.

- I denne runden er det store å lure folk inn på sider hvor de krever betalt. Ofte er det ren svindel, da du ikke får det du har betalt for, mens det andre ganger kan anses mer som annonsering, sier Nätt.

Uansett er én ting sikkert: Du vil ikke ha falske profiler på vennelista di. Og de kan enkelt unngås.

LES OGSÅ: Derfor får du hjerter og nye følgere fra falske Instagram-profiler

SLETT FORESPØRSELEN: Det er enkelt å bli kvitt en falsk venneforespørsel på Facebook. Du bare trykker på «slett forespørsel». Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SLETT FORESPØRSELEN: Det er enkelt å bli kvitt en falsk venneforespørsel på Facebook. Du bare trykker på «slett forespørsel». Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer#1: Ikke takk ja til folk du ikke kjenner

Det aller viktigste tipset for å unngå falske profiler er enkelt: Ikke takk ja til venneforespørsler fra folk du ikke kjenner.

Men svindlerne vet at du vet dette. Derfor bruker de unge, vakre kvinner eller uniformerte politimenn og millitære for å lokke både kvinner og menn i fella.

- Det er kanskje usannsynlig at en ukjent jente på 18 år legger til en mann på 60. Men da blir man jo også ekstra glad når man får en slik forespørsel, forklarer Nätt, som har skrevet om slik svindel i boka Datasikkerhet.

UREALISTISK: Vi vet ikke med dine Facebook-venner, men våre pleier ikke å legge ut egne album med lettkledde bilder for å vise hvor sexy de er. Som du ser har 11 nordmenn gått på foreløpig. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
UREALISTISK: Vi vet ikke med dine Facebook-venner, men våre pleier ikke å legge ut egne album med lettkledde bilder for å vise hvor sexy de er. Som du ser har 11 nordmenn gått på foreløpig. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer#2: Sjekk hvor troverdig profilen er

Det hender selvfølgelig at man får venneforespørsler fra folk man ikke kjenner igjen med én gang. Da må du sørge for at profilen faktisk er reell ved å gå inn og sjekke den, før du eventuelt takker ja.

- De falske profilene har ofte litt spesielle navn, lite informasjon, er medlem av få grupper, alt dreier seg om dens egen person og alt er skrudd til å virke attraktivt, forteller høgskolelektoren.

Ta «Salma Pedersen», for eksempel – én av profilene Dinside har takket ja til. Hun hadde bare 11 venner, men en hel haug av lettkledde bilder av seg selv. Til og med et album hun kalte «jeg er sexy :))». All informasjon var i tillegg rykende fersk.

- Det handler rett og slett om å sjekke at venneforespørselen virker sannsynlig, oppsummerer Nätt.

«NORSKE»: Mange falske Facebook-profiler gir seg ut for å være norske, for å få deg på kroken. Men at språk og detaljer stemmer, beviser ingenting. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
«NORSKE»: Mange falske Facebook-profiler gir seg ut for å være norske, for å få deg på kroken. Men at språk og detaljer stemmer, beviser ingenting. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer#3: Norsk betyr ikke trygt

Mange av profilene i Dinsides eksperiment hadde vanlige norske navn, som «Ingrid Haga» og «Victoria Hansen». De oppga også informasjon som at de kom fra vår egen fødeby Porsgrunn, bodde i Egersund eller hadde studert på Universitetet i Oslo.

- Det har blitt en tendens det siste året at de om står bak begynner å bli lokalkjent. De tilpasser seg veldig etter norske forhold, sier Nätt.

Trolig googler de seg fram til informasjonen, med vekslende hell. Ta for eksempel profilen med det rare navnet «Lacombe Aubine»: Hun oppga den reelle kommunen Haram som bosted og Haramaya University som utdannelse. Dette ligger ikke i Møre og Romsdal, som kommunen, men i Etiopia.

At profilene har enkelte reelle norske venner, kanskje til og med felles venner med deg, betyr heller ikke at kysten er klar. De kan ha blitt lurt før deg, og profiler kan rette seg mot én bestemt vennekrets.

RAPPORTÉR: Etter du har takket nei til en venneforespørsel, kan du rapportere profilen til Facebook. Vi har rapportert mange, og sett at de har forsvunnet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
RAPPORTÉR: Etter du har takket nei til en venneforespørsel, kan du rapportere profilen til Facebook. Vi har rapportert mange, og sett at de har forsvunnet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer#4: Kan man unngå venneforespørslene?

Det aller enkleste hadde selvfølgelig vært om man ikke mottok disse venneforespørslene i det hele tatt. Men det blir dessverre en utopi.

Facebook tar grep; de fleste av profilene vi jobbet med er nå fjernet, etter at vi rapporterte dem med Facebooks vanlige verktøy. Men å ta alle svindlere før de sender deg forespørselen, er praktisk talt umulig. Og det er lite du kan gjøre selv.

- Det har nok litt å si hvor aktiv du er i grupper og slikt, for de må jo finne profilen din, og det er vanskelig å gjette seg fram til profilnavn, forteller Nätt ved Høgskolen i Østfold.

- Og jeg antar at om du først har takket ja til én, vil det trolig fortsette å komme forespørsler, om det er samme bakmenn.

MISBRUK AV INFO: Dinside har tidligere skrevet om soknepresten som fikk blant annet profilbildet sitt misbrukt på falske profiler. Det kan bli resultatet av falske Facebook-venner. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
MISBRUK AV INFO: Dinside har tidligere skrevet om soknepresten som fikk blant annet profilbildet sitt misbrukt på falske profiler. Det kan bli resultatet av falske Facebook-venner. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer#5: Flere grunner til å takke nei

Det er ikke nødvendigvis bare spam som blir resultatet av falske Facebook-venner. Det kan også bli verre, skal vi tro Nätt.

Har du blitt lurt til å takke ja til falske venneforespørsler? (Avsluttet)
Nei(73%) 757
Ja, men ble ikke noe problem(18%) 187
Ja, og det var plagsomt(9%) 93
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- På ti sekunder kan de «skrape» hele profilen din, advarer han.

Det betyr å laste ned all informasjon som finnes på Facebook-profilen din, som bilder, tekst og kontaktinformasjon.

For eksempel kan bikinibildene dine havne på lugubre nettsider, og kontaktinformasjon misbrukes for å sende spam. Svindlerne kan også lage kopier av profilen din.

- Det er utrolig mye rart som kan misbrukes i forskjellige former, oppsummerer Nätt.

LES OGSÅ:
Se hvordan en norsk sokeprest ble misbrukt i falske Facebook-profiler
Mange tusen nordmenn ble raskt lurt av falsk Facebook-konkurranse
Norske nakenbilder spres på nett etter svakhet i ruter

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer