- Dette kommer og går. Men nå er det en virkelig stor periode for dette, de popper opp hos meg hele tida, forteller høgskolelektor Tom Heine Nätt ved Høgskolen i Østfold til Dinside.
Han snakker om falske venneforespørsler på Facebook. Dinside takket nylig ja til 14 slike – etter å ha fått svært mange selv, og for å se hva som egentlig skjer.
Resultatet ble porno på veggen vår, innmelding i grupper for «voksendating» og merkelige chat-samtaler. Kort fortalt: Massevis av spam.
- I denne runden er det store å lure folk inn på sider hvor de krever betalt. Ofte er det ren svindel, da du ikke får det du har betalt for, mens det andre ganger kan anses mer som annonsering, sier Nätt.
Uansett er én ting sikkert: Du vil ikke ha falske profiler på vennelista di. Og de kan enkelt unngås.
LES OGSÅ: Derfor får du hjerter og nye følgere fra falske Instagram-profiler

#1: Ikke takk ja til folk du ikke kjenner
Det aller viktigste tipset for å unngå falske profiler er enkelt: Ikke takk ja til venneforespørsler fra folk du ikke kjenner.
Men svindlerne vet at du vet dette. Derfor bruker de unge, vakre kvinner eller uniformerte politimenn og millitære for å lokke både kvinner og menn i fella.
- Det er kanskje usannsynlig at en ukjent jente på 18 år legger til en mann på 60. Men da blir man jo også ekstra glad når man får en slik forespørsel, forklarer Nätt, som har skrevet om slik svindel i boka Datasikkerhet.

#2: Sjekk hvor troverdig profilen er
Det hender selvfølgelig at man får venneforespørsler fra folk man ikke kjenner igjen med én gang. Da må du sørge for at profilen faktisk er reell ved å gå inn og sjekke den, før du eventuelt takker ja.
- De falske profilene har ofte litt spesielle navn, lite informasjon, er medlem av få grupper, alt dreier seg om dens egen person og alt er skrudd til å virke attraktivt, forteller høgskolelektoren.
Ta «Salma Pedersen», for eksempel – én av profilene Dinside har takket ja til. Hun hadde bare 11 venner, men en hel haug av lettkledde bilder av seg selv. Til og med et album hun kalte «jeg er sexy :))». All informasjon var i tillegg rykende fersk.
- Det handler rett og slett om å sjekke at venneforespørselen virker sannsynlig, oppsummerer Nätt.

#3: Norsk betyr ikke trygt
Mange av profilene i Dinsides eksperiment hadde vanlige norske navn, som «Ingrid Haga» og «Victoria Hansen». De oppga også informasjon som at de kom fra vår egen fødeby Porsgrunn, bodde i Egersund eller hadde studert på Universitetet i Oslo.
- Det har blitt en tendens det siste året at de om står bak begynner å bli lokalkjent. De tilpasser seg veldig etter norske forhold, sier Nätt.
Trolig googler de seg fram til informasjonen, med vekslende hell. Ta for eksempel profilen med det rare navnet «Lacombe Aubine»: Hun oppga den reelle kommunen Haram som bosted og Haramaya University som utdannelse. Dette ligger ikke i Møre og Romsdal, som kommunen, men i Etiopia.
At profilene har enkelte reelle norske venner, kanskje til og med felles venner med deg, betyr heller ikke at kysten er klar. De kan ha blitt lurt før deg, og profiler kan rette seg mot én bestemt vennekrets.

#4: Kan man unngå venneforespørslene?
Det aller enkleste hadde selvfølgelig vært om man ikke mottok disse venneforespørslene i det hele tatt. Men det blir dessverre en utopi.
Facebook tar grep; de fleste av profilene vi jobbet med er nå fjernet, etter at vi rapporterte dem med Facebooks vanlige verktøy. Men å ta alle svindlere før de sender deg forespørselen, er praktisk talt umulig. Og det er lite du kan gjøre selv.
- Det har nok litt å si hvor aktiv du er i grupper og slikt, for de må jo finne profilen din, og det er vanskelig å gjette seg fram til profilnavn, forteller Nätt ved Høgskolen i Østfold.
- Og jeg antar at om du først har takket ja til én, vil det trolig fortsette å komme forespørsler, om det er samme bakmenn.

#5: Flere grunner til å takke nei
Det er ikke nødvendigvis bare spam som blir resultatet av falske Facebook-venner. Det kan også bli verre, skal vi tro Nätt.
- På ti sekunder kan de «skrape» hele profilen din, advarer han.
Det betyr å laste ned all informasjon som finnes på Facebook-profilen din, som bilder, tekst og kontaktinformasjon.
For eksempel kan bikinibildene dine havne på lugubre nettsider, og kontaktinformasjon misbrukes for å sende spam. Svindlerne kan også lage kopier av profilen din.
- Det er utrolig mye rart som kan misbrukes i forskjellige former, oppsummerer Nätt.
LES OGSÅ:
Se hvordan en norsk sokeprest ble misbrukt i falske Facebook-profiler
Mange tusen nordmenn ble raskt lurt av falsk Facebook-konkurranse
Norske nakenbilder spres på nett etter svakhet i ruter