Black Friday

Slik avslører du falske nettbutikker

Black week og black friday kan by på netthandel-rekord i år, men du bør være på vakt for å ikke bli lurt når du skal klikke hjem et kupp.

SVINDEL: Det florerer av svindelforsøk om dagen. Vi gir deg oversikt over de mest vanlige. Foto: Shutterstock/NTB. Klipp: Tobias Fjeldvang. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi er inne i den store førjulshandel-uka, nemlig black week som kuliminerer i black friday 27. november.

Og, i år kommer nok de aller fleste til å handle på nett grunnet coronaviruset som fortsatt har sin klamme hånd over hverdagen vår.

- Det meste tyder på at årets black week og friday vil sette nye salgsrekorder - sistnevnte dag blir sannsynligvis tidenes største shoppingdag for norsk netthandel, spår markedsdirektør Thomas Elvestad i Klarna overfor Dinside.

Lett å bli lurt

Nå er det flust med gode tilbud i flere nettbutikker, men dersom du vil klikke hjem et kupp, må du også være på vakt - både for å unngå «tilbud» som slett ikke er så gode de kan se ut som og for å ikke handle fra falske, useriøse nettbutikker.

Betalingstjenesten Klarna samarbeider kun med seriøse nettbutikker, men Elvestad er bevisst på at ikke alle aktørene der ute er like ordentlige:

- Det finnes flere falske nettbutikker. Selv om mange ser profesjonelle ut, er det gjerne felles for dem at de spiller på kjente merkevarer til svært lave priser, for eksempel ved at nettadressen bruker navnet på kjente merkevarer i kombinasjon med ord som «billig» eller «salg», sier han.

Avslør falske nettbutikker

Forbrukertilsynet har også gått ut i forkant av den årlige handleuka i slutten av november for å advare forbrukerne mot å gå i fella. Ifølge dem er det mange utenlandske selskaper som oppretter sider med norsk språk og domene.

Skal du handle fra en nettbutikk du ikke har handlet fra før, bør du undersøke et par ting før du legger inn bestillingen, anbefaler tilsynet:

  • Undersøk hvem som står bak nettbutikken, slik at du vet hvem du skal henvende deg til ved eventuelle problemer. Sjekk alltid om du finner selskapsnavn, e-postadresse, telefonnummer og organisasjonsnummer. Dersom nettsiden mangler kontaktinformasjon eller det bare er et kontaktskjema tilgjengelig, er det et tegn på at firmaet er useriøst.
  • Kjenner du ikke til selskapet, anbefaler vi å gjøre et søk på internett etter andres erfaringer med den aktuelle nettbutikken. Men, vær oppmerksom på at det hele tiden dukker opp nye, useriøse nettsider, så det er ikke sikkert at siden er trygg selv om du ikke finner noen negativ omtale av den.
  • Hvordan er prisene i nettbutikken sammenlignet med andre nettbutikker som selger samme produkter? Dersom et tilbud virker for godt til å være sant, er det som regel det.
  • Dårlig språk på nettsiden er også et tegn på at du kan ha med svindlere å gjøre. Informasjon om at firmaet opererer fra utlandet kan ofte være skjult i avtalevilkårene eller i selskapets betingelser for personvern. Handler du fra nettbutikker utenfor EU/EØS gjelder heller ikke reglene om angrerett.
  • Om du ikke finner en norsk adresse på nettsiden eller adressen er utenlandsk bør du være oppmerksom på at kostnader for moms og toll kommer i tillegg. Importkalkulatoren til Toll.no er et godt hjelpemiddel her.

Se etter dette merket

En nettbutikk som er sertifisert med merket Trygg e-Handel følger norske og EU-regler for kjøpers rettigheter og selgers plikter. Du finner alle nettbutikker med denne sertifiseringen på Trygg e-handels nettside, opplyser Frende Forsikring.

Foto: skjermdump
Foto: skjermdump Vis mer

Unngå å bli lurt av «tilbud»

Forbrukertilsynet har også laget ei liste som du kan bruke for å undersøke om tilbudet du har sett deg ut er så godt som du tror:

  • Ikke se deg blind på rabatten - 40, 60 eller 80 prosent rabatt høres ut som et bra kjøp, men det er dessverre ikke alltid tilfelle. Det kan faktisk tenkes at varen selges enda billigere i en annen butikk, så sjekk flere steder før du handler.
  • Sjekk at prisen faktisk er satt ned, altså at det er oppgitt førpris på varen du er interessert i. Mangler førprisen er varen neppe satt ned i pris.
  • Ta en titt på prishistorikken - ikke stol blindt på markedsføringen. Ved hjelp av prissammenligningstjenester som Prisjakt.no og Prisguiden.no kan du finne prishistorikken på en rekke varer, se hvem som er billigst og hvor mye prisen faktisk er satt ned.
  • Ikke la deg stresse, selv om markedsføringen ofte hevder at du må slå til på priskuppet . I mange bransjer er det imidlertid hyppige kampanjeperioder og ofte vil det være mulig å gjøre priskuppet med jevne mellomrom.
  • Vær obs på antallsbegrensninger - det er nemlig vanlig å markedsføre at for eksempel de første hundre eksemplarene av en gitt vare fås til nedsatt pris. Da kan du fort føle seg lurt om du kommer til kassen og opplever at du er nummer 101 som kjøper dette produktet.
VARSEL: Er det et spesielt produkt du ønsker deg, som muligens kommer på tilbud? Da er dette et godt tips! Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Forsikre deg mot svindel via betalingsmetode

- Handler du med Klarna har du kjøpsbeskyttelse. Med faktura kan du motta varen før du betaler. I praksis er det null risiko for deg som forbruker å lide et økonomisk tap dersom du aldri mottar varen, eller å betale for et kjøp du aldri har gjort, sier Elvestad.

Ellers er det slik at de fleste eksperter anbefaler å bruke kredittkort, spesielt når du handler på nett, fordi du da får ekstra beskyttelse gjennom finansavtaleloven, særlig fra bestemmelsen om at kredittyter har det samme ansvaret som selgeren når det betales med kredittkort.

Hvis det er feil og mangler på varer og tjenester du har kjøpt på kreditt, og selger ikke evner å ordne opp, kan du rette kravet til kredittyter, som stort sett er banken din. Det samme gjelder hvis nettbutikken går konkurs innen de leverer varen du har kjøpt.

Men, husk å passe på at du har nok penger til å betale kredittregninga når den kommer - slik at du unngår gebyr og skyhøye renter. Bare se hvor fort ubetalte kredittregninger vokser:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer