Slik avslører du løgnere

Folk som prøver å avsløre løgnere ser etter de gale signalene, mener den britiske psykologen dr. Richard Wiseman.

Publisert
Sist oppdatert

Under den årlige vitenskapsfestivalen som nylig ble arrangert i Leicester i England, ble også løgndetektorer kritisert for å være dårlige til å avsløre løgner.

- Folk er virkelig dårlige til å oppdage når noen lyver, sier psykolog dr. Richard Wiseman til BBC.

Unngår øyekontakt

Wiseman jobber ved universitetet i Hertfordshire, og har studert psykologien rundt det å lyve og bedra. I løpet av sin forskning har han bitt seg merke i blant annet følgende:

- Folk tror at løgnere unngår øyekontakt og er veldig urolige. Men faktisk er det slik at løgnere har mer øyekontakt, og de er ikke urolige, sier han.

Årsaken til at løgnere gjør dette, er at de vil fremstå med en troverdig oppførsel, mener han.

- Det du bør gjøre er å se etter om det er lange pauser mellom spørsmålene du stiller, og svarene folk gir deg, råder psykologen.

Andre indikatorer på at noen lyver, er bruk av korte setninger og talefeil. Hvis vedkommende sitter stille, eller beveger seg mindre enn normalt, kan også det være tegn på uærlighet, mener han.

Måler stress, ikke løgn

Under vitenskapsfestivalen i Leicester ga dr.Wiseman også uttrykk for at den britiske regjeringen ikke burde stole på løgndetektorer, når det gjaldt å finne ut om sexforbrytere var tilbøyelige til å forgripe seg på nytt etter en løslatelse.

Psykologen mener maskinene kan føre til at det fremmes falske forhåpninger.

- De avslører når noen er stresset, ikke nødvendigvis når de lyver, sier Wiseman. Ifølge BBC er psykologen fast innslag på den årlige festivalen fordi han tar opp populære temaer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer