Rekordhøyt antall forsikringssvindel

Slik avslører forsikrings­selskapene svindlerne

Det er syke- og uføresaker som topper svindelstatistikken.

«SYK»: De største beløpene gjelder svindel med syke- og uføreforsikringer, viser ferske tall fra Finans Norge. Totalt sett avsløres flere menn enn kvinner som forsikringssvindlere, og menn står tradisjonelt for de største beløpene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
«SYK»: De største beløpene gjelder svindel med syke- og uføreforsikringer, viser ferske tall fra Finans Norge. Totalt sett avsløres flere menn enn kvinner som forsikringssvindlere, og menn står tradisjonelt for de største beløpene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mer forsikringssvindel enn noen gang er avdekket i årets første tre måneder av 2019, viser tall fra forsikringsselskapene og Finans Norge: Det er avslørt svindel for nesten 100 millioner kroner, mot rundt 70 millioner kroner i samme periode i fjor.

Disse tallene gjelder de alvorligste sakene der det samtidig er brudd på forsikringsavtaleloven.

- I noen av sakene er det uredelige kunder som forsøker å lure til seg flere millioner kroner. De som står bak dette, svindler fellesskapet. Samtidig er det viktig å presisere at de aller fleste kundene er ærlige, sier Stine Neverdal i Finans Norge i en pressemelding.

Svindles for millioner

Det er skadeforsikring de fleste svindelsakene dreier seg om, men de største beløpene gjelder svindel med uføreforsikringer.

Siden syke- og uføreforsikringer ofte gjelder utbetalinger over flere år, er beløpene gjerne svært høye i disse sakene:

  • Gjennomsnittlig svindelbeløp er på hele 1,4 millioner kroner i uføresaker.
  • For skadeforsikring, derimot, er snittet på 155.000 kroner. Dette er saker der det svindles med for eksempel reise-, bil- eller innboforsikring.

De som prøver seg på svindel, risikerer politianmeldelse, fengsel og forsikringsnekt.

Arrangerte kollisjoner og «akutte» kosmetiske behandlinger

Som sagt, er det skadeforsikringssvindel som forekommer hyppigst, hovedsakelig innen bil-, reise- og innboforsikring.

Neverdal forteller at bilforsikringssvindel er vanligst blant menn. Her finner vi alt fra arrangerte kollisjoner til melding om biltyveri som ikke er reelle.

- Svindel med reiseforsikring kan være full tannbehandling i utlandet eller planlagte kosmetiske operasjoner som bortforklares med akutte uhell, eksemplifiserer Neverdal overfor Dinside.no.

Innboforsikringen får gjerne kraftig påplussing når svindlerne skal fortelle hvor dyre ski de hadde da huset hadde innbrudd, men forsikringsselskapene ser også saker med påsatte branner.

- Skremmende

Rune Skare, utredningssjef i Tryg Forsikring, synes det er skremmende og nedslående at så mange forsøker å lure til seg erstatninger fra dem. Hos Tryg ser de også at de fleste sakene dreier seg om skadeforsikring, mens de største beløpene er innen uføreforsikringssvindel.

- For sistnevnte er gjennomsnittlig svindelbeløp nå oppe i nær halvannen million kroner, sier Rune Skare, utredningssjef i Tryg Forsikring.

Forsikringsbransjen bruker store ressurser på å avsløre svik, og det ble i fjor avdekket rekordmange 1157 forsøk på forsikringssvindel. Innen syke- og uføreforsikringer dreide det seg om svindel for vel 140 millioner kroner, ifølge ham.

Svindlere i alle aldre

Forsikringssvindlerne finnes i alle aldersgrupper og samfunnslag:

  • De mellom 20 til 30 år utfører hovedsakelig svindel på reise og med personbil.
  • Når det gjelder syke- og uføreforsikring, er det 30- til 40-åringene som står for de fleste tilfellene.

Totalt sett avsløres flere menn enn kvinner som forsikringssvindlere, og menn står tradisjonelt for de største beløpene.

Det er forsikringsselskapene selv som avslører de fleste svindlerne, hvor det er ansatt rundt 60 utredere til sammen. De undersøker saker som selskapene selv plukker ut. Forsikringsselskapene har også ulike systemer for å fange opp saker de må se nærmere på, og det er grundige undersøkelser før noe blir kategorisert som svindel.

Alvorlig med brudd på opplysningsplikt

Men, når det gjelder uføreforsikring, var det de første månedene i år likevel flest kvinner som ble avslørt som svindlere.

- Det kan være at det er flere kvinner enn menn som nå får uførevedtak av Nav og som derfor søker erstatning hos forsikringsselskapene. Vi ser i hvert fall en markant økning blant kvinner i alderen 30 til 40 år som står bak svindelforsøk som blir avdekket, sier Skare i Tryg.

Samtidig er det store mørketall, og forsikringsselskapet har også saker hvor de ikke hevder svik, men avkorter 100 prosent på grunn av grovt uaktsomt brudd på opplysningsplikten, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer