Ny nettleie 2022

Slik beregnes din nye nettleie

Beregninger av ny nettleie for 55 tilfeldige forbrukere viser at de fleste må belage seg på å betale høyere nettleie på nyåret.

ULIKT UTSLAG: Nå har flere nettselskap informert om hvordan den nye nettleia for kundene deres blir over nyttår, og i saken nedenfor ser du eksempler på hvem som blir «vinnerne» og «taperne». Foto: NTB. Illustrasjon: Nelfo
ULIKT UTSLAG: Nå har flere nettselskap informert om hvordan den nye nettleia for kundene deres blir over nyttår, og i saken nedenfor ser du eksempler på hvem som blir «vinnerne» og «taperne». Foto: NTB. Illustrasjon: Nelfo Vis mer
Publisert

Foreløpig har nettselskapene Elvia, Lyse, BKK Nett, Lede og Glitre samarbeidet om den nye nettleiemodellen. Energi Norge framholder at denne modellen vil brukes av flere nettselskap, slik at i alle fall 80 prosent av landets strømkunder vil få samme modell, skriver Huseierne.

Per i dag er nettleia delt inn i et fastledd som er et likt beløp hver måned for alle kunder tilknyttet samme nettselskap, samt et energiledd som er avhengig av hvor mye strøm du bruker, altså for hver kilowattime du bruker.

Fra 1. januar 2022 vil, blant annet, fastleddet endres. Da vil ditt maksimale behov for kapasitet legges til grunn, og du vil havne på ulike trinn i «effekttrappa» avhengig av hvor mye kapasitet/effekt du trengte i den timen du brukte mest strøm sist måned.

Dyrere for de fleste

Andreas Strømsheim-Aamodt, fagsjef for næringspolitikk i Nelfo, har brukt anonyme måledata fra 55 forbrukere for å vise DinSides lesere hvordan ny nettleie gir utslag:

Som du ser, vil de fleste av disse kundene måtte betale mer i nettleie på nyåret.

Tar vi utgangspunkt i to forbrukere fra utvalget, der den ene får høyere og den andre lavere nettleie, får vi følgende oppsett:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer