Feriepenger 2021

Slik beregnes ferie­penger av dagpenger

De som har vært permittert eller arbeidsledige i 2020 og 2021 skal få feriepenger av dagpengene de har mottatt, ifølge regjeringspartiene og Frp. Les mer om hvem som omfattes av denne ordningen i saken.

OVERRASKET: Arbeids- og tjenestedirektør Kjell Hugvik i Nav hadde ikke ventet så mange dagpengesøknader. Video: Øystein Sæthre Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter et møte i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget torsdag, ble det enighet mellom regjeringspartiene og Fremskrittspartien (Frp) om at alle som har mottatt dagpenger i fjor og i år skal få feriepenger, både i år og neste år.

- Alle som har mottatt dagpenger i 2020 og som ikke har fortsatt rett på dagpenger, men samtidig tar ut ferie, vil få feriepenger fra dagpengene de mottok i fjor, sier leder av Stortingets arbeids- og sosialkomiteen Erlend Wiborg (Frp) til Dinside.

Vil de som fortsatt er arbeidsledige i sommer få feriepenger?

- Ja, noen vil få. De som har gått på dagpenger i over 52 uker og fortsatt gjør det, vil beholde dagpengene og samtidig kunne ta ut fire ukers ferie. Så, siden de beholder dagpengene når de tar ferie, vil de altså ikke få feriepenger, mens alle andre vil få, svarer Wiborg.

Slik beregnes feriepenger av dagpenger

Så, hvordan beregnes feriepengene av dagpengene?

- Vi har sagt at de som omfattes av ordningen skal få samme sats som lønnsmottakere. Satsen er da 10,2 prosent av dagpengene de har mottatt, svarer Wiborg i arbeids- og sosialkomiteen.

Disse har rett på dagpenger

På Nav.no kan du lese om dagpenger både for permitterte og arbeidsledige, men her er noen hovedpunkter:

  • Du får som hovedregel lønn fra arbeidsgiveren din de ti første dagene du er permittert, og etter denne perioden med lønn, vil mange permitterte ha rett til dagpenger fra Nav.
  • Du må selv søke om dagpenger og Nav anbefaler at du sender søknaden én uke før siste dag med lønn fra arbeidsgiver.
  • Har du blitt arbeidsledig, derimot, kan du ha rett til dagpenger eller annen økonomisk støtte fra Nav. Du må registrere deg og være aktiv arbeidssøker når du får dagpenger.
  • Er du selvstendig næringsdrivende, kan du søke om kompensasjon hvis du mister inntekt på grunn av coronasituasjonen, mens frilansere kan velge om de søker dagpenger eller kompensasjon.
  • Dersom arbeidsgiveren din er konkurs, kan du ha rett til lønnsgarantimidler for dager arbeidsgiveren din ikke har betalt deg lønn. Deretter kan du ha rett til dagpenger.
  • Har du ikke rett til dagpenger, kan du ha rett til økonomisk sosialhjelp fra Nav enten du er permittert eller arbeidsledig.

Feriepenger er «nødlønn» for mange

Arbeidsmarkedet nå er tøffere enn på veldig lenge, ifølge Wiborg. Vi har over 200 000 arbeidsledige, og de som har mistet jobben vil ikke like lett skaffe seg ny jobb

- Vi snakker derfor om en stor gruppe som ville stått helt eller delvis uten inntekt i juni i år, sier komitélederen.

Wiborg mener feriepenger ikke nødvendigvis handler om å ha råd til å reise på ferie, men at dette er «inntekten» folk har i juni, som gjerne skal dekke boliglån, mat og andre nødvendige utgifter.

- Folk som har vært uten jobb lenge har gjerne brukt opp de oppsparte midlene sine og er helt på felgen allerede, sa han til Frifagbevegelse i forrige uke.

NØDSPARING: Coronakrisen har vist viktigheten av å ha en god buffer. Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer denne «nødkontoen». Vis mer

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 har ikke vanskelig for å glede seg på vegne av alle som er eller blir permitterte og arbeidsledige under pandemien som skal få feriepenger.

- Dette betyr mer penger i «feriekassa» til sommeren og neste sommer, og gjør at det å bli permittert eller arbeidsledig blir mindre belastende på privatøkonomien, sier Gundersen til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer