Slik beregnes fødselspengene

Fødselspengene beregnes som hovedregel etter inntekten de siste fire ukene du var i arbeid.

Publisert
Sist oppdatert

Dersom denne inntekten avviker mer enn 25 prosent fra den vanlige årsinntekten, kan imidlertid gjennomsnittet av de siste tre årenes pensjonspoeng legges til grunn.

Sykepenger i fødselspengeperioden

Sykepenger etter at fødselspengeperioden er påbegynt gis bare dersom den som mottar fødselspenger blir innlagt i helseinstitusjon, eller blir så syk at perioden kan utsettes.

Det samme gjelder i de tilfellene hvor den andre av foreldrene overtar fødsels- eller adopsjonspengene på grunn av sykdom.

Feriepenger

Det skal beregnes feriepenger av fødselspengene. Det kan gis feriepenger for opptil 12 uker av den samlede stønadsperioden dersom det er valgt full dekning, eller for opptil 15 uker dersom det er valgt 80 prosent dekning.

Arbeidsledige

Dersom moren går over fra arbeidsledighetstrygd til fødselspenger, skal hun ha stønad beregnet etter inntekten i de seks beste av de siste ti månedene før fødselen.

Selvstendig næringsdrivende

For selvstendig næringsdrivende beregnes som hovedregel fødselspengene på grunnlag av gjennomsnittet av pensjonspoengtallene for de siste tre inntektsårene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer