Kommentar

Slik betaler du ekstra på boliglånet

Det er flere grunner til at dette kan være et lurt grep.

SMART TIPS: Økonomijournalist Eilin Lindvoll i Dinside forklarer hvorfor det er smart å betale ekstra på boliglånet nå. Foto: Eilin Lindvoll/Dinside.
SMART TIPS: Økonomijournalist Eilin Lindvoll i Dinside forklarer hvorfor det er smart å betale ekstra på boliglånet nå. Foto: Eilin Lindvoll/Dinside. Vis mer
Publisert

Rentene er rekordlave nå om dagen - det vil si både styringsrenta, boliglånsrentene og innskuddsrentene.

Dette betyr at det koster deg lite å ha gjeld, men samtidig får du lite igjen for å ha store summer stående på vanlig sparekonto.

INFLASJON: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl om hvorfor du taper på å ha sparepengene dine stående på konto med lav rente. Video: Stig B. Fiksdal Vis mer

Og, ettersom første renteøkning så å si er datofestet til høsten, kan du gjøre det lurt i å «trikse» litt med egen privatøkonomi for å utnytte situasjonen slik den er nå.

Billigere i lengden

Selv har jeg utført ekstaordinære innbetalinger på boliglånet mitt flere ganger, og på det meste sparte jeg drøyt 36 500 kroner på dette.

Men hvordan kan du spare penger på å betale mer enn avdragene som er satt opp for boliglånet ditt?

Jo, for etter at den ekstraordinære betalingen er registrert, vil du se at lånesaldoen din har krympet tilsvarende, og i nedbetalingsplanen vil du se at løpetida på lånet automatisk er justert ned, mens månedsbeløpene du betaler av lånet er de samme som før (med mindre du har ønsket å endre dette).

Når løpetida på lånet er kortere, blir rentekostnadene også kuttet - ofte betydelig.

Gode grunner til å betale ekstra

Flere økonomer har ved tidligere tilfeller uttalt til Dinside at det å kvitte seg med gjeld også er en form for sparing, spesielt hvis gjelda har høy rente.

Det å betale ekstra på boliglånet gjør at du får lavere belåningsgrad, og dermed eier mer av boligen selv. Dette er en fordel ved et eventuelt salg og boligbytte, samt et nyttig forhandlingskort for å få lavere rente hos banken.

Og sist, men ikke minst har du med lavere gjeld flere valgmuligheter med pengene du har uten å måtte tenke for mye på renteøkninger og større utgifter. Da kan du, for eksempel, få økonomisk rom til å starte fondssparing eller kanskje unne deg noe du har ønsket ei stund.

Ekstra innbetaling steg-for-steg

Slik gikk jeg fram for å finne ut hvordan og hvor mye jeg skulle betale ekstraordinært på lånet mitt:

  • Først skaffet jeg oversikt over hvor mye av lønna mi som brukes til faste utgifter (lån, husleie, forsikring mm.) og variable utgifter (strøm, mat, annet forbruk).
  • I tillegg hadde jeg kontroll på sparepengene mine, både på konto og i fond. Noe av sparingen på konto med lav rente kunne jeg med fordel bruke til en ekstraordinær innbetaling på boliglånet, men jeg passet på at det var nok stående igjen på bufferkonto til uforutsette hendelser.
  • Når jeg hadde funnet ut hvor mye økonomisk rom jeg hadde for å betale ekstra på boliglånet, tok jeg kontakt med banken min. Jeg fortalte dem at jeg ville legge inn en ekstraordinær betaling og spurte hvordan det var lurt å ordne dette. Mange har enkle løsninger for dette i nettbanken.
  • Det er også greit å få bekreftet at banken ikke tar ekstra gebyr for slike betalinger, slik at vinninga går opp i spinninga.
  • I min nettbank fungerte selve betalingen som å betale en vanlig regning. Jeg valgte hvilken konto jeg ville betale fra, og la inn lånekontoen min som mottaker. Deretter skrev jeg inn ønsket betalingssum og verifiserte betalingen med kode og BankID.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer