Før betalte vi vennegjeld med kontanter. Skyldte du kompisen din en femtilapp, ga du han en femtilapp.
Men nå har mange av oss lagt kontantene på hylla for godt, og belager oss på mobil og bankkort. Da blir det å gi tilbake en femtilapp en utfordring.
Næringslivet vil at du skal løse dette med egne vennebetalingstjenester, som mCash og Vipps.
Men som vi har fortalt tidligere: Tjenestene krever at både du og mottakeren av pengene registrerer dere på nye tjenester.
Du har det du trenger
Direkte pengeoverføringer fra konto til konto kan derfor være en langt enklere og raskere måte å betale smågjeld på.
Mange banker har allerede fine løsninger for vennebetaling på plass, selv om de ikke nødvendigvis er designet for akkurat dette. Og sjansen er stor for at du allerede har det du trenger, i alle fall om du allerede har brukt mobilbank.
Noen komplett oversikt over hvordan dette fungerer i alle banker er praktisk umulig å lage, men her har du noen tips, inspirasjon og lenker til hvordan du kan betale vennene dine direkte fra mobilen. Husk også at tjenestene som krever BankID byr på svært lite problemer om du bruker BankID på mobil.
LES OGSÅ: Slik bruker du BankID på mobil, og slipper unna den forhatte kodebrikka

Vennebetaling med DNB
For betalinger under 500 kroner kan du bruke DNBs tjeneste Max 500. Denne lar deg betale inntil 500 kroner til et hvilket som helst kontonummer uten BankID-innlogging.
Max 500 er en SMS-tjeneste som først må aktiveres i nettbanken din. Når det er gjort kan du skrive SMS-en «OVERFØR [kontonummer] [beløp] [beskjed]» til 04800 for å overføre. Denne SMS-en kan lages av DNBs mobilapp, ved å fylle ut et skjema som tar deg videre til SMS-appen din.

Vennebetaling med Nordea
Nordea har en SMS-tjeneste for betaling til forhåndsvalgte venner og familie. Tjenesten må settes opp i nettbanken på forhånd, og du kan da sende tekstmeldingen «B [forhåndsbestemt navn på mottaker] [beløp] [beskjed]» til 06001.
Den store ulempen er selvfølgelig at du selv må legge inn alle mottakerne. For å unngå dette kan du bruke den vanlige betalingstjenesten i Nordeas bankapp. Dette må bekreftes med BankID.
LES OGSÅ: Derfor trenger du ikke vennebetalingstjenesten Vipps

Vennebetaling med Skandiabanken
Skandiabanken har en SMS-tjeneste kalt Vennebetaling som likner på DNBs Max 500. Men her er beløpsgrensa 1.000 kroner. Du må aktivere den i nettbanken, men du trenger ikke forhåndsregistrere mottakerne. Et kontonummer er nok.
Dessuten skryter Skandiabanken av at deres mobilapp gir deg alle muligheter fra nettbanken, inkludert betaling til hvem det skulle være, helt uten BankID.

Vennebetaling med Sparebank 1
Sparebank 1 har en vennebetalingstjeneste med SMS. Men her må mottakerne dessverre registres på forhånd i nettbanken.
For å betale hvilket som helst kontonummer må du bruke mobilbanken, for eksempel via Sparebank 1 sin egen mobilapp. Her kreves et eget passord du lager i nettbanken, og BankID-bekreftelse for å overføre penger til andres kontoer.
LES OGSÅ: mCash tilbyr tusenvis av kroner for å verve vennene dine – kan være ulovlig

Vennebetaling med Danske Bank
Vi kan ikke finne noen tjenester fra Danske Bank som er tilpasset vennebetalinger. Men mobilappen deres lar deg betale regninger, og det bør ikke være noe problem å taste inn et hvilket som helst kontonummer og sløyfe KID-nummeret.
Mobilbanken deres krever en servicekode du skal finne i nettbanken. For å betale kreves det ekstra sikkerhet, men Danske Bank støtter så langt ikke BankID på mobil.

Vennebetaling med Eika
Enkelte av sparebankene i Eika Gruppen tilbyr deres egen tjeneste Snapcash for vennebetaling, men den kan foreløpig bare brukes for å betale andre kontoer i samme gruppe.
Bankappen støtter betaling, men krever da bekreftelse med enten engangs-SMS eller BankID. Det kreves også aktivering av mobilbanken i nettbanken før du bruker den første gang.
LES OGSÅ: BankID-passordet ditt er faktisk enklere enn du tror

Vennebetaling med Gjensidige
Gjensidige tilbyr SMS-bank med forhåndsbestemte mottakere for vennebetaling. Bankappen støtter også betaling med en vedlagt beskjed i stedet for et KID-nummer.
Ifølge Gjensidiges informasjon må mobilbank aktiveres fra nettbanken, og man logger seg inn på mobilen med en egen firesifret kode. Det skal da ikke være nødvendig med noen flere koder eller BankID for å betale.

Vennebetaling med Storebrand
Storebrand tilbyr ingen vennebetalingstjeneste, men mobilbanken støtter betalinger.
«Hvis du ikke har brukt mobilbanken før, kan det hende du må aktivere den i nettbanken først» skriver Storebrand. For å betale regninger blir du tilsendt en bekreftelseskode på SMS.
LES OGSÅ: Se døra som låses opp med BankID!