Konsekvenser av renteøkning

Slik blir bokostnadene dine påvirket av renteøkningen

Samfunnsøkonomisk analyse beregner at de årlige utgiftene vil øke med 14.584 kroner med en renteoppgang på ett prosentpoeng.

DYRERE Å BO MED HØYERE RENTE: Hvis renten går opp med ett prosentpoeng må du regne med økte bokostnader på 14.584 kroner i året. For Trondheim kommune (bildet) med bokostnader på 105.710 kroner i 2017 vil det si en økning til 120.294 kroner. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
DYRERE Å BO MED HØYERE RENTE: Hvis renten går opp med ett prosentpoeng må du regne med økte bokostnader på 14.584 kroner i året. For Trondheim kommune (bildet) med bokostnader på 105.710 kroner i 2017 vil det si en økning til 120.294 kroner. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig la Samfunnsøkonomisk analyse fram en rapport på oppdrag for Huseiernes Landsforbund som viser bokostnadene i norske kommuner. Her var det kostnadsforskjeller på 65.614 kroner mellom dyreste og billigste kommune, henholdsvis Oslo og Lavangen.

Så er det denne styringsrenten, foreløpig på 0,5 prosent, som er forventet å øke denne høsten, kanskje allerede ved neste rentemøte torsdag 20. september. Innen 2021 forventer SSB sek renteøkninger totalt.

Elisabeth Realfsen i Finansportalen tror renten vil øke med 0,25 prosentpoeng i første omgang, til 0,75 prosent. For et lån på fire millioner kroner betyr en slik renteoppgang 10.000 kroner mer i årlige renteutgifter før skatt, 7.700 kroner etter skatt.

Styringsrenten er minimumskravet for bankenes utlånsrente.

Kan bli over 14.500 kroner dyrere å bo

Ifølge funnene til Samfunnsøkonomisk analyse utgjør rentekostnadene klart mest av de totale bokostnadene med 39 prosent. Hva skjer da hvis utlånsrenten øker med ett prosentpoeng, fra 2,7 til 3,7 prosent?

- Vi har regnet ut at en renteoppgang til ett prosentpoeng isolert sett vil øke bokostnadene med 14.584 kroner i året, sier samfunnsøkonom Andreas Benedictow under framleggelsen av rapporten, som han også er prosjektleder for.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer