Hvordan kutte kostnadene til bryllupsfesten

Slik blir bryllups­festen billigere

Det trenger ikke å bli et kjedelig bryllup selv om dere sparer på utgiftene. Tvert imot kan det bringe dere og gjestene nærmere hverandre.

EN HJELPENDE HÅND: Be venner og familie om hjelp til bryllupsfesten. Gjestene kan kanskje bidra med fotografering, underholdning og mat, og dette er en fin måte å spare penger på, ifølge Sandmæl i DNB. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
EN HJELPENDE HÅND: Be venner og familie om hjelp til bryllupsfesten. Gjestene kan kanskje bidra med fotografering, underholdning og mat, og dette er en fin måte å spare penger på, ifølge Sandmæl i DNB. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Høysesongen for å gifte seg er mellom mai og september, til tross for at vi ser en liten nedgang i inngåtte ekteskap og en økning i antallet skilsmisser.

En undersøkelse fra Ipsos for DNB viser at par som skulle gifte seg i fjor planla å bruke i gjennomsnitt 60.000 kroner på bryllupet. Over 30 prosent av utgiftene går til selve festen, altså lokale, mat, drikke, musikk og pynt.

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, anbefaler derfor å lage et bryllupsbudsjett, for å unngå at festdagen blir dyrere enn dere hadde sett for dere. Hun har flere forslag til budsjettposter.

Ifølge Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, er det lurt å planlegge bryllupet i god tid, siden stress har en tendens til å fordyre prosessen. Dere kan også spare mye på å styre unna bryllup i høysesongen.

Dinside gir deg fem smarte sparetips til bryllupet.

TALLENES TALE: Her ser du utviklingen i antall ekteskap, skilsmisser og separasjoner. De siste fem årene har tallet vært relativt jevnt for alle tre variabler. Kilde: SSB.
TALLENES TALE: Her ser du utviklingen i antall ekteskap, skilsmisser og separasjoner. De siste fem årene har tallet vært relativt jevnt for alle tre variabler. Kilde: SSB. Vis mer

1. Bruk gjestene til hjelp

Men, så er jo bryllupet nettopp en festdag, på lik linje som en konfirmasjon eller barnedåp, og mange vil gjerne gi på litt ekstra ved en slik anledning. Derfor kan det være litt kjedelig å tenke på sparing.

Likevel trenger ikke et rimeligere bryllup å være kjipere enn et dyrere. Enkelte sparetiltak kan faktisk knytte et tettere bånd mellom paret som skal gifte seg og gjestene.

– Be venner og familie om hjelp. Å la gjester bidra med ting de kan, som fotografering, underholdning og mat, er en fin måte å spare penger på bryllupet, sier Sandmæl.

Forbrukerøkonomen foreslår blant annet å invitere til en vennekveld hvor dere lager invitasjoner og bordkort sammen, eller be gjestene plukke markblomster til bordpyntet og premiere den fineste buketten under bryllupsmiddagen.

2. Velge lokal vielse

Når det gjelder selve vielsen, er det ulike priser alt etter når og hvor dere gifter dere. Dersom dere vil vies i kirken, er det gratis hvis dere velger kirken dere sokner til, mens dere må betale når dere bruker en annen kirke.

– Kirken kan koste fra 1.000 til 10.000 kroner i leie, sier Sandmæl i DNB.

Er dere mest interessert i en borgerlig vielse, kan dette også være gratis eller koste noen kroner. I Oslo rådhus er det, for eksempel, gratis å gifte seg onsdag og fredag, såframt en i paret har bostedsadresse i hovedstaden. På lørdager koster det 1.700 kroner uansett hvor dere bor.

Andre rådhus kan ha gratis å gifte seg i kontortida, mens dere må dekke kostnader for overtidsbetaling for den som vier dere hvis dette skjer utenom kontortid.

3. Tenk gjenbruk

Til bryllupsfesten er det mye inspirasjon å hente på internett. Ved å søke etter «DIY wedding», altså do it yourself wedding, kommer det opp mange smarte tips fra hele verden.

Ikke minst er det lønnsomt, og miljøvennlig, å kjøpe brukt framfor nytt. Kjole og sko, stoler, vaser og pynt til festen kan dere blant annet finne på loppemarked og i bruktbutikker.

– Har dere gammelt gull liggende, kan dette smeltes om til gifteringer, anbefaler Sandmæl.

BRUKTKUPP: Du kan finne fine kjoler på Ebay eller i bruktbutikker som egner seg til bryllupet, men husk fraktkostnader og utgifter til å sy inn antrekket, understreker forbrukerøkonom Reitan. Blomstene kan du gjerne plukke ute hvis du gifter deg i sommerhalvåret. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
BRUKTKUPP: Du kan finne fine kjoler på Ebay eller i bruktbutikker som egner seg til bryllupet, men husk fraktkostnader og utgifter til å sy inn antrekket, understreker forbrukerøkonom Reitan. Blomstene kan du gjerne plukke ute hvis du gifter deg i sommerhalvåret. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

4. Kjøp på taxfree

Under bryllupsmiddagen vil dere gjerne servere alkoholholdig drikke til gjestene også, men hvor mye drikke skal dere beregne? Ifølge Kenneth Røising i Travel Retail Norway (TRN), som drifter taxfreebutikkene på landets største flyplasser, regnes det om lag seks glass per vinflaske. Videre bør dere ta utgangspunkt i å servere to glass til hver gjest til hovedretten.

Det vil si at til 60 gjester kan det holde med 20 flasker vin, og så kan dere om ønskelig legge til et glass champagne eller liknende som velkomstdrink.

– Nå når det går an å droppe tobakk og sprit, kan et brudepar kjøpe opp til 12 flasker vin og 38 flasker øl fra taxfree-en, sier Røising.

Her ser dere noen av prisforskjellene som kan gjelde på alkohol fra taxfree i forhold til Vinmonopolet:

DrikkevareNavnPris på taxfreePris på VinmonopoletPrisforskjell
ChampagneLanson Black og Rose Brut (twinpack: 2 X 75 cl)619830211
RødvinFrescobaldi Rèmole, Toscana6914071
HvitvinMorgadio da Torre Alvarinho9918081

Dere bør derfor sjekke prisene på taxfree og polet før dere begynner å kjøpe inn drikkevarer.

Når det gjelder mat, påpeker Reitan i Nordea at det ofte er billigere med buffé framfor treretters. Da sparer dere også penger på servitører.

5. Sparegaver

Og sist, men ikke minst: Et bryllup fører ikke bare med seg utgifter. Brudeparet får også gaver fra gjestene sine.

Dere kan, imidlertid, «veksle» gaver inn i tjenester fra gjestene, for eksempel hvis en tar på seg oppdraget å være fotograf eller liknende.

Hvis dere ikke trenger noen konkrete ting, kan det være lurt å ønske seg penger til et sparemål dere har. Sandmæl i DNB ser stadig flere brudepar som ønsker seg dette, og det er flere måter å organisere gavemottakelsen på.

– Dere kan blant annet opprette egne sparekontoer fordelt på hvert sparemål, som bryllupsreise, kunst eller oppussing, og si at gjestene kan sette over penger til det sparemålet de ønsker å bidra på, sier forbrukerøkonomen.

Skal dere ikke bruke pengene på en stund, kan penger til fondssparing være et godt alternativ, og dere kan opprette en konto gjestene overfører til. Unge brudepar som ikke har kjøpt bolig, ønsker seg gjerne penger til boligsparing for unge (BSU).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer