Slik blir den nye e-momsen

Har du tenkt å handle nedlastbare plater, bøker eller programvare også etter 1. juli neste år? Dette kan bli den nye momshverdagen.

MOMS FRA FØRSTE KRONE: Hvis den nye, utvidete e-momsen innføres 1. juli neste år blir det moms på nedlastbare produkter fra første krone. 200-kronersregelen beholdes, men gjelder bare fysiske varer bestilt fra utlandet. Foto: Per Ervland/Colourbox.com
MOMS FRA FØRSTE KRONE: Hvis den nye, utvidete e-momsen innføres 1. juli neste år blir det moms på nedlastbare produkter fra første krone. 200-kronersregelen beholdes, men gjelder bare fysiske varer bestilt fra utlandet. Foto: Per Ervland/Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i uka ble det kjent at Regjeringen legger opp til omfattende forandringer av den delen av utenlandsk netthandel som gjelder nedlastbare produkter som e-bøker, musikk og programvare. Disse områdene har så langt vært unntatt for merverdiavgift, mens derimot norske, nedlastbare produkter i samme kategori allerede er momsbelagt.

Det har blant annet ført til spekulasjoner rundt konsekvensene for norske nettshoppere, og hvordan shoppinghverdagen kan komme til å se ut etter den 1. juli 2011.

Det er fra denne datoen Sigbjørn Johnsen og hans Finansdepertament legger opp til at de nye såkalte e-moms-reglene vil tre i kraft, så fremt forslaget går gjennom Stortinget når det tas opp til avstemning.

Hva med 200-kronersgrensa?

Netthandel fra utlandet som involverer fysiske produkter er som de fleste vet underlagt den såkalte 200-kronersregelen. Alle varer som kommer til landet er i utgangspunktet avgiftspliktige (i dag betyr det, i praksis, for privatpersoner at de er momspliktige), men det finnes to unntak. De formuleres på Toll.no slik:

Sendinger fra utlandet med verdi (eksklusiv frakt- og forsikringskostnader) inntil 200 kroner med unntak av alkoholholdige drikkevarer og tobakkvarer Bøker - uansett verdi - som importeres av privatpersoner til eget bruk.Ifølge Finansdepartementet vil begge disse punktene se anderledes ut når e-momsen utvides til utenlandsk netthandel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer