Slik blir den nye selvangivelsen

Fjerner skatteklasse 2 og øker grensene for arv og formue.

Det foreslåtte statsbudsjettet påvirker din skatt direkte. Årets største endringer er knyttet til skatteklasse, formue og arv.  Foto: PER ERVLAND / BERIT B. NJARGA
Det foreslåtte statsbudsjettet påvirker din skatt direkte. Årets største endringer er knyttet til skatteklasse, formue og arv. Foto: PER ERVLAND / BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I statsbudsjettet legges føringer for alt fra jernbaneinvesteringer, alkohol- og tobakkavgifter til prisen på den omdiskuterte NRK-lisensen.

En stor del av budsjettet handler om hvilke skattesatser som legges til grunn når selvangivelsen for 2014 skal gjøres opp. I årets budsjett er de største endringene knyttet til skatteklasse, formue og arv.

Alt om statsbudsjettet 2014

Fjerner skatteklasse 2

Den største endringen ligger i at den avtroppende regjeringen foreslår å fjerne skatteklasse 2.

Allerede i fjor ble skatteklasse 2 fjernet for enslige forsørgere, og da erstattet med et nytt særfradrag. Årets endring rammer om lag 141.000 ektepar, som vil få over 13.000 kroner mer i skatt.

Rammer det deg? Sjekk hvordan det slår ut med DinSides oppdaterte skattekalkulator

Øker grensene for arv og formue

Med det nye statsbudsjettet er det anledning til å overføre en million kroner avgiftsfritt til barn og barnebarn.

Med de gjeldende reglene er det ingen avgift på arv inntil 470.000 kroner, mens det har vært seks prosent på arv mellom 470.000 og 800.000 kroner. For arv utover dette har avgiften vært på ti prosent.

I det nye budsjettet fjernes altså disse trinnene, og all arv utover en million blir belastet med ti prosent arveavgift.

Innslagspunktet for formuesskatten har økt vesentlig de siste årene. Også i fjor var formue blant punktene med størst endring. I årets budsjett øker innslagspunktet med 15 prosent, igjen blant de største endringene i skattesatsene. Nå er det personer med formue over en million som må betale formueskatt, da henholdsvis 0,7 prosent til kommunen hvor man er bosatt og 0,4 prosent til staten.

For et ektepar betyr dette at man kan ha to millioner i oppsparte midler, eller en nedbetalt bolig til 6,6 millioner før man må betale formuesskatt.

Les også: Nå blir det mye dyrere å selge utleiebolig

Avgått finansminister, Sigbjørn Johnsen, har lagt frem sitt foreløpig siste statsbudsjett.  Foto: Per Ervland
Avgått finansminister, Sigbjørn Johnsen, har lagt frem sitt foreløpig siste statsbudsjett. Foto: Per Ervland Vis mer


Forenkler mobilskatten

Med dagens ordning er det slik at de som får et kommunikasjonsmiddel (eksempelvis mobiltelefon) dekket av arbeidsgiver, får et lønnspåslag på 4.000 kroner som det skattes av. For de som har to kommunikasjonsmidler dekket av arbeidsgiver (eksempelvis mobil og bredbånd), blir lønnspåslaget 6.000 kroner.

Nå forenkles denne ordningen, slik at alle får et lønnspåslag på 4.400 kroner, uavhengig av hvor mange telefoni- og bredbåndsavtaler jobben betaler for deg.

Det skattefrie bunnbeløpet på 1.000 kroner og fradraget for egenbetaling fjernes.

Din skatt i 2014: Sjekk DinSides skattekalkulator

Øker fradragene

I statsbudsjettet er flere av fradragene på egen inntekt økt, slik at du kan forvente lavere skatt som følge av endringene. Eksempelvis økes fagforeningsfradraget til 4.100 kroner. Her spørs det imidlertid om den nye regjeringen vil reversere denne økningen når de legger frem sitt reviderte budsjett.

Minstefradraget er et standardfradrag som trekkes fra lønnen din når skatten skal beregnes. I år foreslår regjeringen foreslår å øke satsen i minstefradraget i lønnsinntekt med 2 prosentpoeng, fra 40 til 42 prosent. Øvre grense for minstefradraget øker fra 81.300 kroner i 2013 til 84.150 kroner i 2014. Skattegrunnlaget ditt reduseres dermed med 2.850 kroner.

Innslagspunktet for toppskatt er også økt med 3,5 prosent. De nye innslagspunktene blir dermed 527.400 kroner for trinn 1 og 857.300 kroner for trinn 2.

Statsbudsjettet 2014: Bilene som blir dyrere og billigere

Endringer i overgangsstønaden

Overgangsstønad er en midlertidig stønad på opptil 2 G til enslige forsørgere. Regjeringen foreslår at nye mottakere av overgangsstønad fra 1. april 2014 ikke lenger skattelegges etter skattebegrensningsregelen, men at stønaden skattlegges som lønn.

Skatteendringen medfører økt skatt for nye mottakere av overgangsstønaden sammenlignet med dagens mottakere. For å opprettholde dagens stønadsnivå etter skatt økes samtidig maksimal overgangsstønad for nye mottakere til 2,36 G. Endringene vil gjelde alle mottakere fra 2017.

Les også: Bedre vilkår for studenter med barn

Les alle sakene om statsbudsjettet 2014 fra DinSide

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer