Slik blir det boligkrakk

En korreksjon av boligprisene må utløses av eksterne faktorer, mener Holberg-fondene.

Publisert
Sist oppdatert

- Vi er slett ikke overbevist om et nært forestående boligkrakk, men ønsker likevel å tenne noen varsellamper nå, sier Holberg-fond-forvalter Petter Slyngstadli til DinSide.

Holbergfondene har rangert ulike typer historiske bobler i tråd med Sergio Leones skurketypologi i The good, the bad and the ugly.

Regn ut: Hvor mye er boligen verdt?

Tre bobler

De snille boblene gir oss ny teknologi og infrastruktur, og baner vei for vekst i andre næringer - på bekostning av de dummeste kapitalistene og de dummeste bedriftene.

- Dot.com-boblen på nitti-tallet var en var en god en, sier Slyngstadli, og viser blant annet til at den hadde liten virkning på husholdningenes etterspørsel.

I den litt slemme boblen henger aksjemarkedsprisene på fundamentale faktorer, som oljeprisen og renten. Når disse forutsetningene viser seg å briste, sprekker også markedet.

Skulle grunnlaget for dagens høye råvarepriser og/eller lavrenteregime ikke være til stede, kan norske aksjonærer gå på en smell, mener Holbergfondene. Men også i de litt slemme boblene går husstandene rimelig fri når de sprekker. I hovedsak er det aksjonærer og investorer som bærer tapene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer