Slik blir det nye ID-kortet

Samtidig med at passet blir nytt, kommer også ID-kortet. For mange kan det erstatte det tradisjonelle passet.

SLIK BLIR ID-KORTET: Det er designbyrået Neue Design Studios som står bak designet av ID-kortet og det nye passet som kommer om to år. Foto: KRISTIN SØRDAL
SLIK BLIR ID-KORTET: Det er designbyrået Neue Design Studios som står bak designet av ID-kortet og det nye passet som kommer om to år. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det nye norske passet har allerede høstet mye heder for sitt nye design, og nå kommer i tillegg det mye omtalte ID-kortet. Spørsmålet er selvsagt om du trenger begge.

Både det kommende nye passet og ID-kortet er resultatet av en designkonkurranse, og det er designbyrået Neue Design Studios som er vinner og som står bak begge de nye identitetsbevisene.

Realistisk dato er januar 2017

Det nasjonale ID-kort skal kunne godtas som identifikasjon på lik linje med et pass, og skal skal kunne brukes som reisebevis innenfor Schengen-området.

HÅPER MANGE VIL SKAFFE SEG ID-KORT: Politiinspektør John Kristian Thoresen i Politidirektoratet leder prosjektet med de nye ID-dokumentene. Foto: KRISTIN SØRDAL
HÅPER MANGE VIL SKAFFE SEG ID-KORT: Politiinspektør John Kristian Thoresen i Politidirektoratet leder prosjektet med de nye ID-dokumentene. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Men det har tatt tid:
Først var det planer om at dette skulle komme allerede i 2015, men så ble det utsatt til 2016.

Og der står planene fremdeles.

- Vi har en måldato, og det er november 2016. Men den kan bli tøff å holde. Det er kanskje mer realistisk at det kommer rett etter nyåret, i januar 2017, forteller politiinspektør John Kristian Thoresen i Politidirektoratet til DinSide.

Han sier at de ikke vil vite helt sikkert når dette blir, før om cirka ett år.

SLIK BLIR ID-KORTET: Baksiden av vinnerbidragets ID-kort. Her kan du se noen av de samme linjene som vi også ser i det nye passet. Juryen berømmer abstraheringen av landskap, og sier at dette er såpass generelt at det åpner for alle som har rett til norske identitetspapirer - uten å være ekskluderende. Foto: KRISTIN SØRDAL
SLIK BLIR ID-KORTET: Baksiden av vinnerbidragets ID-kort. Her kan du se noen av de samme linjene som vi også ser i det nye passet. Juryen berømmer abstraheringen av landskap, og sier at dette er såpass generelt at det åpner for alle som har rett til norske identitetspapirer - uten å være ekskluderende. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
SIDE FRA DET NYE PASSET: Som du kan se, er det like elementer i passet som vist her, og ID-kortet. Foto: KRISTIN SØRDAL
SIDE FRA DET NYE PASSET: Som du kan se, er det like elementer i passet som vist her, og ID-kortet. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Mye som gjenstår

Thoresen er prosjektleder for IDeALT-programmet, som jobber med de nye ID-dokumentene.

Selv om designkonkurransen er over og man har landet på hvordan de nye passene og ID-kortene skal se ut, er det ifølge Thoresen mye jobb som gjenstår før man er klare for utstedelse.

For det er fremdeles endel tilpasninger som må gjøres med skissene som nå foreligger. Det er nemlig mange sikkerhetselementer som må inn.

Noen av sikkerhetslementene er det tatt høyde for i designet, for eksempel måtte designbyråene vise hvordan de ville vise informasjon i UV-lys, samt vannmerker, i passene. For ID-kortene var de presentert for en liste med elementer som skulle inn på kortet.

Her kan du se flere forslag til hvordan ID-kortet kunne blitt:

Men i tillegg til de kjente sikkerhetselementene, skal de nye ID-kortene også ha flere sikkerhetselementer som er hemmelige, og disse må også på plass før produksjonen kan starte.

- Produksjonen av pass og ID-kort skal ut på anbud, og vi skal inngå ny kontrakt på dette, forteller Thoresen.

Dette er også bakgrunnen for mye av usikkerheten vedrørende når de nye dokumentene kan være klare for utstedelse.

Les også: Slik fungerer automatisk passkontroll

Gjelder i hele Schengen-området

ID-kortet skal altså kunne brukes som reisedokument og identifikasjon innenfor hele Schengen-området.

- Og ID-kortet skal i utgangspunktet fungere i automatisk passkontroll, forteller Thoresen til Dinside.

Dermed er det først dersom du skal reise utenfor Schengen, at du vil trenge pass.

I tillegg til personinformasjonen på kortet, ligger det også biometrisk informasjon om deg, i chipen på ID-kortet. Dette er fingeravtrykk, foto og garantier fra utsteder om at innholdet i kortet er ekte.

- Vårt håp er at mange skaffer seg ID-kort ganske fort, og at dette skal brukes som en bedre ID enn for eksempel bankkortene som kan brukes i dag. Vi håper at dette skal bedre retsikkerheten for folk flest, og at det kan gjøre problemene med identitetstyverier mindre, sier Thoresen til Dinside.

Billigere ID-kort, dyrere pass

De kan ennå ikke si noe om hva ID-kortet vil koste, men produksjonskostnaden vil ifølge Thoresen være lavere for ID-kort enn for pass.

Politidirektoratet jobber for å få en enklere prosess rundt justering av prisen for identitetsdokumenter. I dag er passprisen fastsatt i loven, og det gjør den omstendelig å justere.

De ønsker at prisen skal bli fastsatt i forskriften til loven, slik at den enklere kan justeres i tråd med hva det faktisk koster å produsere. Dersom det blir endret slik de ønsker, vil passene sannsynligvis bli dyrere enn de er i dag.

- I dag dekker ikke gebyret det det koster å produsere et pass, hevder Thoresen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer