Slik blir din økonomi de neste årene

SSB spår utsiktene for norske husholdninger.

LØNNSVEKST: SSB tror på stigning i reallønna de neste årene. Foto: PER ERVLAND
LØNNSVEKST: SSB tror på stigning i reallønna de neste årene. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Internasjonal økonomi er preget av usikkerhet, og mange lurer på hvordan det vil gå med norsk økonomi i årene fremover.

Dette forsøker Statistisk Sentralbyrå (SSB) å svare på i sin siste Økonomiske Analyse, der de spår utviklingen i norsk økonomi til og med 2014.

DinSide har sett nærmere på SSBs spådommer og hvordan de konkret vil påvirke norske husholdningers økonomi de neste årene, og det ser ganske så lyst ut for de aller fleste av oss:

Høyere forbruk, lønnsvekst og stigning i boligprisene, er noe av det vi kan forvente.

Høyere lønn og større forbruk

SSB tror husholdningenes forbruk vil øke med nær fem prosent, eller litt over tre prosent per person årlig de neste årene. Da er tallene korrigert for prisstigning.

Det er spesielt husholdningenes inntekter, boligformue og rentesituasjonen som påvirker hvor mye norske husholdninger faktisk forbruker.

Samtidig vil husholdningenes økonomi også påvirkes av at krona styrkes.

På kort sikt kan dette gi høyere reallønnsvekst, men samtidig bidra til at arbeidsledigheten ikke går ned, slik SSB trodde tidligere.

Og inntektene vil bli bedre, dersom SSBs prognoser slår til. De tror nemlig på en klar stigning i reallønnen de nærmeste årene.

Forsker Torbjørn Eika i SSB. Foto: Studio Vest AS
Forsker Torbjørn Eika i SSB. Foto: Studio Vest AS Vis mer

Les også: Fortsatt tidsnok å redde deg fra baksmell


Boligformuen vokser

I tillegg til økt reallønn, blir renteutviklingen antakelig enn helt annen enn man trodde for bare kort tid siden.

- Utsiktene til høyere rente er i disse prognosene bedydelig redusert, og vi forventer en lang periode med det som må kunne betraktes som relativt lave renter, sier Torbjørn Eika, forsker i SSB, til DinSide.

SSB tror renten husholdningene står overfor, vil gå litt opp gjennom inneværende år og som årsgjennomsnitt komme opp med 0,2 prosent poeng til 2012.

Deretter er økningene minimale før vi kommer til 2014.

Boligprisene vil derimot fortsette å øke, og SSB tror prisene på bolig går opp med 6,1 prosent fra 2011 til 2012, og fortsetter å øke for hvert år.

Dette gir husholdningene økt boligformue.

- Dette gjør at vi føler oss tryggere på egen økonomi, og dermed konsumerer vi også mer, sier Eika.

Les også: Frister med 100.000 til forbruk

Mat- og bensinpriser noe opp

I løpet av 2010 steg matvareprisene kraftig på verdensmarkedet, og i Norge gikk de opp med 2,3 prosent fra juni til juli i år.

Fra juli til august gikk imidlertid matvareprisene ned.

- I etterkant av en kraftig prisøkning på matvarer internasjonalt gjennom 2010, har vi regnet med at norske matvarepriser skulle stige. Det har hittil latt vente på seg, og utviklingen i august kom overraskende på oss, sier Eika til DinSide.

Han legger til at de i utgangspunktet ser for seg en økning i matvareprisene frem mot 2012, og at de deretter vil stige mer i takt med andre varer.

Eika påpeker at de siste tallene kan peke mot at matvareprisene vil stige en del mindre enn det de hadde forventet.

Man kan også forvente noe høyere priser på drivstoff og fyringsolje, men det er ikke snakk om de store prisstigningene.

- Ettersom vi regner med at oljeprisen kommer tilbake til "dagens nivå" vil dette på kort sikt trekke bensin- og fyringsprisene ned, hvoretter de gradvis vil gå noe oppover og ende noe høyere enn dagens nivå, sier Eika.

Les også DinSides ferske pristest: Her er dagligvarene billigst

Mer ivrige til å spare

Selv om vi antakelig vil bruke mer penger de neste årene, tror SSB dessuten at folk vil fortsette å spare mye, om enn ikke så mye som i dag.

SSB påpeker at blant annet finanskrisen i 2009 gjorde folk mer forsiktige og dermed økte sparingen. De tror usikkerheten i internasjonal økonomi i disse dager påvirker på samme måte.

I 2010 sparte norske husholdninger i snitt 7,5 prosent av sin disponible inntekt. SSB tror denne såkalte spareraten vil øke til 9 prosent i år, og vil holde seg på rundt 7 prosent i årene fremover. Dette er historisk sett et høyt tall.

Først og fremst sparer nordmenn gjennom boliginvesteringer.

Les også: Her er Norges beste sparerente

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer