Slik blir din økonomi i 2014

Det forventes klart lavere vekst i norsk økonomi neste år, men hvordan påvirker det deg?

HVILEÅR: Lave renter og utsatt renteoppgang gjør at nordmenn med store boliglån går nok et greit år i møte. Nå gjelder det å betale så mye du klarer mens renta er lav.  Foto: BERIT NJARGA
HVILEÅR: Lave renter og utsatt renteoppgang gjør at nordmenn med store boliglån går nok et greit år i møte. Nå gjelder det å betale så mye du klarer mens renta er lav. Foto: BERIT NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Veksten i norsk økonomi avtar kraftig, og vi ser en oppbremsing i både bolig- og arbeidsmarked.

- Vi forventer lavere forbruksvekst, fall i boligbygging og lavere investeringer i oljebransjen. Dette gjør at ledigheten går noe opp, sier Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea til DinSide.

Likevel gjør lave renter og lønnsvekst sitt for at nordmenn flest faktisk får det ganske fett også i 2014.

- Vi anslår at nordmenn vil få en reallønnsvekst på rundt en prosent i 2014. Dette er lavere enn vi har sett de siste årene, men det er fortsatt en vekst, påpeker Juel.

Ny regjering: Slik blir din skatt i 2014

Svekket krone

SJEFØKONOM: Steinar Juel tror på hele to rentekutt fra Norges Bank i 2014. Foto: NORDEA
SJEFØKONOM: Steinar Juel tror på hele to rentekutt fra Norges Bank i 2014. Foto: NORDEA Vis mer


2014 er nok året du bør legge ferien til Norge. Den norske kronen svekket seg nemlig vesentlig i løpet av høsten 2013, og her er det ifølge Nordea ikke noe som tyder på at kronen vil styrke seg igjen på kort tid. Mot amerikanske dollar og britiske pund vil kronen faktisk svekke seg ytterligere.

Kronen har også svekket seg markant mot den svenske kronen, noe som har ført til at harryhandelen har blitt 12 prosent dyrere bare i løpet av det siste året.

- Den svake kronen vil også slå positivt ut for noen næringer. At Norge har blitt billigere kan eksempelvis få flere utlendinger til å reise hit, noe som vil være bra for sysselsettingen i turistnæringen, sier Juel.

Fortsatt lave renter

I rentemøtet 5. desember valgte Norges Bank nok en gang å holde renten uendret. I den pengepolitiske rapporten som ble lagt frem samme dag, var det dessuten gjort en kraftig justering av prognosen og rentebanen.

– Analysene tilsier at styringsrenten holdes på dagens nivå fram mot sommeren 2015, og at den deretter økes gradvis. Det innebærer at oppgangen i styringsrenten nå anslås å komme ett år senere enn vi så for oss i september, sier Qvigstad.

Nå er det jo pengemarkedsrenten som først og fremst bestemmer prisen på lånet ditt. Men en uendret styringsrente betyr at du med stort boliglån går enda et «hvileår» i møte.

Nordea venter imidlertid en kraftig nedgang i styringsrenten og ser for seg kutt på 0,25 prosentpoeng i både juni og september. Nordea tror dette blir nødvendig for å dempe oppbremsingen i norsk økonomi.

Les også: Her er kommunene som topper gjeldsstatistikken

Ledigheten øker noe

FLERE LEDIGE: Johannes Sørbø i NAV viser til at utviklingen i boligmarkedet også påvirker ledighetstallene. Foto: NAV
FLERE LEDIGE: Johannes Sørbø i NAV viser til at utviklingen i boligmarkedet også påvirker ledighetstallene. Foto: NAV Vis mer


Arbeidsledigheten økte med om lag 700 personer per måned de første elleve månedene i 2013, og var ved utgangen av november på 2,6 prosent av arbeidsstyrken.

NAV venter at ledigheten vil fortsette å øke noe i 2014, men at veksten i ledigheten vil avta igjen utover året.

- For industrien vil en ventet økonomisk bedring i Europa og USA gi noe bedre tider for tradisjonell eksportindustri, mens lavere vekst i oljeinvesteringene vil gi noe svakere vekstimpulser til oljerelatert industri. I sum gjør dette at vi venter noe høyere arbeidsledighet i 2014 enn i 2013, sier Johannes Sørbø, seniorrådgiver ved Utredningsseksjonen i NAV.

NAV viser dessuten til at utviklingen i boligmarkedet påvirker sysselsettingen:

I 2014 venter vi at boligprisene etter hvert vil begynne å stige igjen, og at situasjonen for byggenæringen bedres. Boligprisene har falt noe i høst, og igangsettingen av nye boliger utvikler seg svakt. Det har slått ut i økt arbeidsledighet innen bygge- og anleggsyrker.

Utviklingen i husholdningenes konsum har også vært noe svakere enn ventet, noe som har gitt økt ledighet for butikk- og salgsmedarbeidere.

Ny arbeidsmiljølov: Slik kan din arbeidshverdag bli

Bremsen på i boligmarkedet

Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff), peker på at de grunnleggende økonomiske elementene som arbeidsledighet, rentenivå, lønnsnivå og boligbygging taler for økning i prisene på lengre sikt. Likevel kan vi forvente at trenden fra høsten fortsetter inn i det nye året.

- Første kvartal, som ofte er det beste kvartalet for boligprisutviklingen, vil være preget av betydelig større tilbudsside enn vi har hatt de siste årene. Kjøperne vil ha mer å velge i, og det vil dempe prispresset. Det er sannsynlig at vi vil ha en mindre nedgang i prisene når vi summerer første halvår.

Eff påpeker imidlertid at tilbudssiden vil synke i løpet av 2014 grunnet et kraftig fall i salg av nye boliger. De har svært liten tro på at vi får noen større korreksjon i boligmarkedet.

- Når denne effekten slår inn er usikkert, men vi tror vi vil se dette tydelig i løpet av høsten 2014. Men det kan også skje før. Fallet i tilbudssiden vil skape mer press i markedet, da etterspørselen vil holde seg ganske stabil. I sum er det sannsynlig at vi får en mindre nedgang i prisene, men vi tror den i såfall vil bli marginal.

Nordea er mer pessimistiske og tror på sju eller åtte prosent prisnedgang i 2014, en utvikling de ser for seg vil fortsette inn i 2015.

- Nedgangen har kommet overraskende fort og sterkt. Dette er også noe av grunnen til at vi tror på to rentekutt fra Norges Bank neste år. Selv om lavere boligpriser er en ønsket utvikling, er det viktig at oppbremsingen ikke skjer for fort, sier Juel.

Les også: Så stort boligprisfall tåler du

Disse grepene bør du ta

Selv om nordmenn flest fortsatt vil ha god økonomi, er det lurt å være bevisst på taktskiftet vi ser i norsk økonomi. Det er nemlig ingen garantier for den enkelte av oss. Med noen få, enkle grep trygger du økonomien din på kort og lang sikt:


Flere ferske saker fra DinSide Økonomi finner du her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer