Slik blir ditt barnebidrag

Hva blir ditt nye barnebidrag? Etter Trygdeetatens informasjons-harakiri hjelper DinSide deg til å skjønne reglene.

Publisert
Sist oppdatert

I tillegg til en fantastisk informasjonsskandale ved innføringen av de nye barnebidragene, bestemte Barne- og familiedepartementet seg i mai for å beregne alle satsene på nytt, siden SIFO tilsynelatende helt uventet hevet satsene for livsopphold.

I den nye loven får bidragsyteren trekke fra penger i bidraget for å kunne forsørge barna de dagene han har samvær med dem. Dette såkalte samværsfradraget er økt langt mindre enn økningen i bidraget. En så stor endring i lovens praktisering burde vært lagt frem for Stortinget.

Vi har gått gjennom reglene i detalj, lest Odelstingsproposisjoner og snakket med Barne- og familiedepartementet og Trygdeetaten. Den detajlerte gjennomgangen er underartikler til denne hovedartikkelen, som du hele tiden finner øverst i navigasjonsspalten til høyre.

Det nye bidragssystemet i et nøtteskall

I det nye bidragssystemet fastsettes det først en underholdskostnad for hvert barn. Deretter bestemmes fordelingen av denne mellom bidragsmottaker og bidragsbetaler.

Barnebidraget kan ikke lenger trekkes fra i bidragsbetalerens skattbare inntekt. På den andre siden skal heller ikke mottakeren betale skatt av mottatt bidrag. Dette er en tilsynelatende nøytral endring, men staten regner med å tjene 80 millioner i året på den, penger man praktisk talt tar ut av barnas lommer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer