Slik blir du avhengig

Forskere har nå funnet ut hvordan reseptorer i hjernen reagerer på nikotin. Og kanskje hvordan det blir lettere å stumpe røyken.

Publisert
Sist oppdatert

Straks sigarettrøyken treffer lungene, er nikotinet på vei mot hjernen din. Der skal stoffet trykke på knapper som gjør deg avslappet og rolig.

Amerikanske forskere har nå identifisert reseptorene i hjernen som reagerer på rusgiften. Nå håper de at den nye kunnskapen skal gjøre det lettere å kvitte seg med nikotinsuget.

Mer avhengigReseptorene som reagerer på nikotin er en kombinasjon av stoffer som ligger på utsiden av bestemte hjerneceller. Og genetiske varisjoner gjør at reseptorenes egenskaper kan variere mellom mennesker.

Det kan blant annet forklare hvorfor noen røykere ser ut til å bli mer avhengige av nikotinet enn andre. Og genetiske forskjeller kan forklare hvorfor avhengighet av nikotin til en viss grad kan være arvelig, mener forskerne fra California Institute of Technology.

Deres konklusjoner er publisert i siste utgave av fagtidsskriftet Science.

Utvikler medisin - Dette studiet kan gi oss verdifull hjelp til å utvikle medisiner som retter seg mot reseptorene som er involvert i nikotinavhengighet. Og uten å påvirke andre områder, slik at vi kan minimere uønskede bieffekter, sier professor Robert West ved University College London til nyhetsbyrået Reuters.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer