Slik blir du brun i en fei

Glem Barbie-dopet - spraytan gir deg like fin farge og er uten bivirkninger.

Du kan bli brun på et blunk for noen hundrelapper, og det er ikke farlig. Foto: Tanclub
Du kan bli brun på et blunk for noen hundrelapper, og det er ikke farlig. Foto: Tanclub Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det syntetisk framstilte hormonet melanotan brer om seg blant norske ungdommer som vil bli både brun og slank på én gang. Men ekspertene advarer mot stoffet, og mener brukerne gambler med egen helse.

Et langt tryggere alternativ er spraytan. Det gjør deg ikke slank, men piffer absolutt opp fargen, og det viktigste av alt er at det ikke innebærer noen risiko eller fare for bivirkninger. Samtidig slipper du den vanskelige påføringen som selvbruningskrem kan medføre og du blir brun på noen timer. Se priser lenger ned i saken.

Les også: Bleik eller fake?

Tanclub i Sør-Trøndelag er en av aktørene som tilbyr bleke nordmenn manuell spraytanning.

- Ingen UV-ståler betyr at spraytanning ikke medfører risiko, verken for hudkreft eller for tidlig aldring. Mange av mine kunder er kunder som tidligere har brukt solarium, men som har blitt klar over hvilke følger det kan ha for huden, sier eier og daglig leder Tonje Bruaset.

Les også: Dette bør du vite om sola

Holder en uke

Fargen holder seg rundt en uke, men det finnes flere måter å beholde fargen lengre, som for eksempel å drikke mye vann, unngå bading i klorvann, badstue og hårfjerningskremer.

Det er ikke bare om sommeren folk strømmer til for å bli brun i en fei. Bruaset har kunder som kommer hele året, mens enkelte faste kunder kommer en gang i måneden for å vedlikeholde fargen.

- Mesteparten av våre kunder kommer i forbindelse med spesielle anledninger som dåp, bryllup, julebord og andre festligheter. Den beste perioden for oss er allikevel mai til september, sier hun til DinSide Helse.

Les også: Bikinifin i siste liten


Flere menn

Bruaset forklarer at det har vært en økt interesse fra menn, men at det fortsatt er mer tabu for dem å spraye seg enn for kvinner.

Juliane Mariasson, daglig leder av Artistina Studio AS i Oslo, får også ofte besøk av menn som vil friske opp brunfargen.

- Jeg antar at andelen menn ligger på cirka 20 prosent. Menn bruker imidlertid ofte også spraytan som en del av overraskelsen i forbindelse med utrikkingslag, røper Mariasson til DinSide Helse.

Fra 290 til 500 kroner

DinSide Helse har sjekket prisene på et tilfeldig utvalg av salonger i Oslo, Bergen og Trondheim som tilbyr manuell og automatisk påføring av spraytan. Prisene varierer fra 290 kroner for automatisk kabinett på Sunppoint Solsenter i Oslo, til 500 kroner for manuell spray hos Chantal AS, som også er i Oslo.

Dette betaler du for spraytanning
StudioPris (hel kropp)Metode
Sunpoint Solsenter (Oslo)290 kronerAutomatisk kabinett
Tanclub (Trondheim)329 kronerManuell spray
Artistina Studio (Oslo)340 kronerAutomatisk kabinett
Artesia (Oslo)350 kronerManuell spray
Face iT (Bergen)350 kronerManuell spray
Kristines Clinique350 kronerManuell spray
Tosenhagen Spray-Tan Salong (Oslo)350 kronerManuell spray
NeglAkademiet Salongen (Trondheim)400 kronerManuell spray
Chantal AS (Oslo)500 kronerManuell spray


Gjennomsnittlig må du regne å punge ut 370 kroner for en spraytan. Hos noen salonger er det dessuten billigere jo oftere du drar for å vedlikeholde fargen.

Kjapt og effektivt

Salongen Mariasson jobber i, har et automatisk kabinett som gjør prosessen kjapp og effektiv.

- I et automatisk kabinett går sprayingen på under ett minutt og det tørker så fort at du kan kle på deg med en gang. Brunfargen kan ofte bli jevnere med automatisk kabinett, siden du ikke er avhenging av ”dagsformen” til den som sprayer, mener hun.

Ifølge Mariasson er fordelen med manuell spraytan er at du kan velge hvilke områder på kroppen du ønsker å bli brun på. I nye automatiske kabinett skal du også kunne velge selv, men DinSide Helse har ikke klart å finne ut om dette har kommet på det norske markedet ennå.

Les også: Blir avhengig av solarium

Erstatter solarium?

Tanclub-salongen til Bruaset tilbyr derimot bare manuell spraytan, i likhet med langt de fleste i vår pristest. Men hun har også troen på kabinetter, selv om hun ikke kjenner til resultatene så godt:

- Jeg har på følelsen av at det er noe som kan erstatte solarium etter hvert. Noen av kabinettene er selvbetjente og helautomatiske og dermed enkle for kunden å bruke.

Fordelen med å gå til en spesialist i stedet for å gjøre det hjemme, er også for å få veiledning og gode råd, mener Bruaset.

- I jungelen av selvbruningskremer kan det være vanskelig å finne den som passer perfekt for deg. Ingen hudtyper er den samme og skal derfor behandles deretter, understreker hun.

Les også: Naturlig brun fra innsidenVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer