Smarte strømmålere (AMS)

Slik blir du en «smart strømkunde»

Det å ha en av de smarte, automatiske strømmålerne i sikringsskapet gjør deg ikke automatisk til en «smart strømkunde» - for å bli det kreves både investering og innsats fra din side.

STRØMUTGIFTER: Frykter du en sjokkregning som følge av dyr strøm? Med enkle grep i hverdagen kan du bidra til å senke strømutgiftene - i alle fall noe. Video: Berit B. Njarga. Voice: Embla Hjort-Larsen. Klipp Tobias Fjeldvang Vis mer
Publisert

Innen 1. januar 2019 skulle alle norske husholdninger ha fått innstallert de nye, digitale strømmålerne - også kalt AMS, som står for «avanserte måle- og styringssystemer».

De nye strømmålerne registrerer hvor mye strøm du bruker hver time i døgnet, og sender informasjonen automatisk til nettselskapet ditt og eventuelle andre du gir tilgang til dataene dine.

Smart strømmåler er ikke lik smart strømkunde

Men, det å eie en AMS-måler vil i seg selv ikke gjøre deg til en «smart strømkunde», ifølge Huseiernes Landsforbund:

- Vi merker at stadig flere ønsker å ta i bruk smarte strømløsninger hjemme, men sliter med å skjønne hvor de skal begynne og hva de trenger, sier energipolitisk rådgiver Linda Ørstavik Öberg i Huseierne til Dinside.

- Det krever faktisk mye av en forbruker å bli en «smart strømkunde» i dag, både på kunnskaps- og økonomifronten, understreker hun.

Smartmåleren samler mye info, men hvor?

La oss ta det hele litt steg-for-steg, forklart på Nymåler.no:

  • De nye strømmålerne registrerer hvor mye strøm (antall kilowattimer) du bruker hver time i døgnet, men er tilrettelagt for målinger helt ned på kvartersnivå.
  • Informasjonen samles opp og sendes automatisk inn til nettselskapet én gang i døgnet. Derfra går den videre til en nasjonal datasentral (Elhub) som har ansvar for den videre informasjonsflyten til strømselskaper og andre tjenesteleverandører du som kunde gir tilgang til måledataene.

- Du trenger tredjepart for å bli «smart»

Du kan som sluttbruker logge inn på Elhub for å se egne strømdata, men problemet er nettopp det at forbrukerne ikke logger inn for å se på disse, ifølge Öberg i Huseierne.

- Hvorfor ikke? Jo, fordi dataene først har verdi hvis de settes i system for å gi oss anbefalinger og målrettede energiråd basert på eget forbruk, eller ved at ting kan slås av og styres automatisk etter strømpris, sier Öberg.

- Og, for å utnytte dette, trenger du en tredjepart. Uten ekstrautstyr og en tredjepart som automatiserer, vil ikke den smarte strømmåleren oppleves som særlig smart, fortsetter hun.

Strømmåleren har en «hemmelig portal»

For å koble på denne tredjeparten, må du åpne den såkalte HAN-porten på strømmåleren din - av personvernhensyn er nemlig HAN-porten stengt når den nye måleren installeres, og du kan bare få den åpnet ved å be om det selv.

Dette gjør du enkelt ved å kontakte nettselskapet ditt, og du skal motta en bekreftelse fra nettleverandøren når HAN-porten er åpnet.

HAN-porten er kort fortalt en fysisk utgang på strømmåleren din som gir deg detaljert informasjon om strømforbruket ditt, spenningsnivå og overskuddskraft du mater inn i nettet fra solcelleanlegget ditt hvis du har det, forklarer Huseierne.

Uten å åpne HAN-porten får du altså ikke tilgang til strømdataene dine i sanntid.

Selve HAN-porten kan ha litt ulike plasseringer på de tre forskjellige strømmålerne vi har i landet, men koblingen finnes bak et lite plast/gummilokk som du åpner, og det er her du kan koble på ekstrautstyr. Slikt ekstrautstyr, som du for øvrig må betale for selv, kan være OSS-brikken eller Tibber Pulse.

- Trenger ikke enorme data for å bli «smart»

Edgeir Vårdal Aksnes i Tibber forklarer at du kan få ut strømmålerdataene dine enten fra strømleverandøren din eller Elhub. Alternativet er at du kan plugge inn ekstrautstyr, som Tibber Pulse i HAN-porten for å «strømme data».

Men, du trenger egentlig ikke tilgang til enorme mengder data for å dra nytte av timeprising og få et smartere strømforbruk:

- Den aller enkleste måten å dra nytte av timeprising på er å lade elbiler smart, typisk om natta, sier Aksnes til Dinside.

VEDFYRING: Vinteren fører til et større behov for oppvarming, men hvor mye betaler du egentlig per kilowattime når du fyrer? Video: Berit B. Njarga. Vis mer

- En annen enkel måte å komme i gang med smart strømstyring er relatert til oppvarming: Har du en varmeovner med wifi, en tilkoblet varmepumpe eller andre smarte termostater, kan de enkelt utnytte såkalt «smart varmestyring», som går utpå at varmen styres automatisk etter både strømpris og værvarsel, fortsetter han.

Oppvarming utgjør vanligvis 50 til 70 prosent av strømregninga, og er det området du har absolutt mest å spare på å gjøre tiltak. Det er fort gjort å tenke seg at det er et stort prosjekt å gjøre huset smartere, men det krever relativt lite i både investering og tid for å få styring på de største kildene, ifølge Tibber-gründeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer