Slik blir du gravid

Ønsker du deg barn? Vi gir deg rådene som kan gjøre det lettere å bli gravid.

Publisert
Sist oppdatert

Om du ikke ønsker å bli gravid finnes det mange gode hjelpemidler på markedet. Mange sikre og enkle prevensjonsformer betyr at du kan ha et sexliv uten risiko for et uønsket svangerskap.

Om du derimot har lyst på barn er det ikke alltid like enkelt. Eggløsning, spermkvalitet og mange andre små detaljer bør klaffe før underet skjer.

Dine odds
Når du begynner å ha sex med tanke på graviditet kan du ikke forvente suksess ved første forøk. Oddsene for å bli gravid den første måneden er mellom 15 og 25 prosent.

Om du er litt tålmodig er det derimot en bedre mulighet for å lykkes. Etter seks måneder vil 70 prosent ha blitt gravide og hele 85 prosent har suksess innen et år.

Om du ikke har blitt gravid i løpet av et år er det kanskje på tide å ta en prat med en lege. Tester kan vise om det er problemer hos han eller henne som gjør graviditeten vanskelig. I mange tilfelle er det mulig å gjøre noe med de problemene som har ført til at du ikke er blitt gravid i første omgang.

Vanlige hindringer
Det er mange faktorer om kan gjøre det vanskelig å bli gravid. Her er noen av de vanligste problemene:

- Alder
Etter du har fylt 30 år reduseres muligheten for å bli gravid etterhvert. Etter fylte 40 reduseres mulighetene dramatisk.

- Menstruasjonssyklus
Om du har en ujevn menstruasjonssyklus kan det være vanskelig å få timingen riktig. Når det er vanskelig å påvise det riktige tidspunktet for eggløsning kan du ikke vite når det beste tidspunktet er for å ha samleie.

- Sex
Det kan virke innlysende, men er allikevel en viktig påminnelse: For å bli gravid bør du nok ha sex. Jo oftere du har samleie, desto større er mulighetene for å bli gravid.

- Sykdom
Problemer i din kropp kan føre til ubalanse i for eksempel stoffskifte eller hormoner. Det kan gjøre det vanskeligere å bli gravid. Tidligere kjønnsykdommer kan også i noen tilfelle ha gitt skader på de kvinnelige kjønnsorganene.

Riktig timing
Det riktige tidspunktet for å bli gravid er under eggløsningen. Tre til fire dager før eggløsningen er det også muligheter for å lykkes. I denne perioden bør du ha sex ofte for å øke mulighetene for befruktning.

Menstruasjonssyklusen starter den første dagen med menstruasjon og varer omtrent i fire uker. Alt fra tre til fem ukers syklus regnes som normalt. Eggløsningen skjer ca 14 dager før neste mens. Dersom du har en stabil syklus kan du derfor regne ut hvilke dager som er mest sannsynlige for eggløsning.

Mye sex
Et spørsmål mange kommende foreldre lurer på er hvor mye sex som er "riktig" for å bli gravid. Svaret kommer an på mulighetene og behovene til hvert enkelt par, men generelt anbefales det å a samleie minst to til tre ganger i uken.

Teorien om å spare på sædcellene til det riktige øyeblikket er ikke nødvendigvis noen god ide. Daglige samleier er ingen hindring for å bli gravid dersom selve gravøren har et normalt antall sædceller.

En ekstra innsats rundt tidspunktet for eggløsning er også å anbefale. Mye sex fire eller fem dager rundt eggløsningen reduserer risikoen for at dere bommer på det riktige øyeblikket.

Slutt med pillen
Både teori og praksis viser at du kan bli gravid med en gang du slutter med p-pillen. I de fleste tilfelle vil det derimot ta noen måneder før menstruasjon og eggløsning er tilbake i en normal rytme. Det er ingen økt risiko for skader på barnet selv om du nettopp har sluttet med pillen, så det er ingen grunn til å vente helt til menstruasjonssyklusen er tilbake som normalt.

(Kilde: Discovery Health)

Mozon 16.05.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer