Slik blir du kvitt flass

Er du plaget med flass? Doktor Ole Fyrand gir råd om hvordan du skal bli kvitt plagene som gjerne starter om høsten, og fortsetter utover vinteren.

Publisert
Sist oppdatert

Slik blir du kvitt flass
Er du plaget med flass? Doktor Ole Fyrand gir råd om hvordan du skal bli kvitt plagene som gjerne starter om høsten, og fortsetter utover vinteren.

Av doktor Ole Fyrand

Når den øverste hornhuden faller av i synlige mengder, kalles det flassing. Det kan forekomme overalt på huden, men er særlig hyppig i hodebunnen. Ved psoriasis og eksem kan det oppstå kraftig flassing. Utover dette er de fleste plaget med flassing i perioder.

Symptomene begynner gjerne om høsten og fortsetter utover vinteren. Plagene øker i tørr luft og når man bruker lue og tette hodeplagg. Trolig spiller soppen pityrosporum ovale en rolle, for den øker i mengde når det er godt og varmt under hodeplagg om vitneren. Plagene forsterkes i puberteten, annenhver ungdom har slike plager.

Behandling
Lettere flassing: Holdes i sjakk med regelmessig hårvask med vanlig sjampo. Periodevis kan man eventuelt bruke spesialsjampo, slike sjampoer påvirker soppveksten i hodebunnen.

Sterk flassing: behandle først med midler som inneholer 5-10 prosent salisylsyre i olje. Masser oljen godt inn i hodebunnen, vikle et fuktig, varmt frottéhåndkle om hodet og dekk til med en plasthette. Dette kan du gjenta flere ganger i løpet av et par døgn. Når flasset løsner, fjerner du det forsiktig. Pass på at du ikke irriterer hodebunnen. Deretter vasker du ut oljen, for eksempel med kokt grønnsåpe som du får kjøpt på apotek. Grønnsåpen masseres inn mens håret er tørt, deretter vasker du med vann.

Etter en slik behandling kan flassdannelsen reduseres hvis du bruker midler mot irritasjon i hodebunnen (hvis
det er problemet) eller andre midler som reduserer celledelingen i hodebunnen. Snakk med legen om det er aktuelt å bruke kortisonholdige oppløsninger.

Spesialsjampo: Vanlig hårsjampo inneholder en rekke stoffer som rengjør håret på en skånsom måte. Med spesialtilsetninger som for eksempel steinkulltjære (Soraderm, Kreotar) og selendisulfid (Selsun, Selukos) kan sjampoens virkning mot flass og kløe forbedres. Spesialsjampoer bør ikke brukes for ofte, særlig hvis hodebunnen er tørr og følsom. Sjampoen Fungoral
(ketoconazol) er spesielt effektiv ved denne type flassdannelse. Følg bruksansvisningen.

Hvis du har store plager, kan det være at du har seboreisk eksem. Det kan du lese om under eksem.

Mozon.no oppdatert 24.09.02

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer