Slik blir du kvitt hikke

Ufarlig, men svært irriterende kroppsfenomen.

EFFEKTIVT TRIKS: Holder du pusten får du kroppen til å begynne å kvitte seg med karbondioksyd, framfor å hikke. Foto: Colourbox
EFFEKTIVT TRIKS: Holder du pusten får du kroppen til å begynne å kvitte seg med karbondioksyd, framfor å hikke. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hikke inntreffer når nerven nervus vagus blir irrirtert. Denne går fra hjernen til magen.

Som oftest oppstår hikke som en følge av inntak av mat eller drikke. Det er ikke noen farlig kroppreaksjon, men den kan være ganske irriterende hvis den ikke opphører raskt.

Hikket i ett år

Vi får hikke gjennomsnittlig tre til fem ganger i året, hele livet gjennom.

Det prisbelønte Discovery-eide nettstedet How stuff works har satt seg som mål å avmystifisere verdens mange store og små fenomener. De har også tatt for seg hikke.

Slik kan du unngå hikke:

Spis saktere

Spiser du fort tygger du sannsynligvis ikke maten skikkelig. Sluker du maten kan luft fanges mellom matbitene du svelger, og dette kan få nervus vagus til å reagere. Ta er par ekstra tyggerunder og ta mindre slurker drikke for å begrense luftinntaket.

Spis mindre

Dytter du mer ned i magen enn fordøyelsessystemet ditt klarer å ta unna, kan kroppen reagere med hikke for å fortelle deg at nok er nok.

Unngå for sterkt krydret mat

Noen kryddere kan irritere innsiden av magen og spiserøret, slik at magesyre lekker ut i spiserøret. Den ekstra syren kan forårsake hikke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer