Sette penger inn på konto

Slik blir du «kvitt» kontanter

Du må ikke dra til banken, såfremt det er mulig i det hele tatt.

KONFIRMASJONSRUSH: I disse dager skal mange unge konfirmere seg, og tradisjonen tro vil gavebordet «flomme» over av kontanter. Hvordan får du dem inn på konto, for eksempel hvis banken din ikke har en filial du kan besøke? Svaret får du i saken under. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix.
KONFIRMASJONSRUSH: I disse dager skal mange unge konfirmere seg, og tradisjonen tro vil gavebordet «flomme» over av kontanter. Hvordan får du dem inn på konto, for eksempel hvis banken din ikke har en filial du kan besøke? Svaret får du i saken under. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Denne høsten er det ekstra mange som skal konfirmere seg, både de som opprinnelig hadde konfirmasjonsdatoen nå og de som fikk sin konfirmasjon avlyst i vår på grunn av coronaviruset.

Tradisjonen tro kommer det nok til å være en del kontanter på gavebordet også for årets konfirmanter, selv om samfunnet generelt blir mer og mer kontantfritt.

Sannsynligvis vil verken konfirmant eller foreldre være interessert o å ha lommebøkene (såfremt de i det hele tatt har dette lenger) fulle av 500- og 1000-kronerssedler. De vil nok aller helst ha dem trygt inn på bankkontoen.

Men, hvordan få satt inn pengene, for eksempel hvis du ikke bor i nærheten av bankfilialen eller er kunde i en bank som rett og slett ikke har fysiske bankkontor?

Ta dem med på matbutikken

Ett alternativ er så enkelt som å ta med kontantene i en dagligvarebutikk i nærheten av deg, gi dem til personen i kassa og få dem satt inn på kontoen din.

Nylig lanserte Vipps og Bank Axept en ny kontanttjeneste i butikk som en erstatning for den utgåtte Post-i-butikk-løsningen.

Det er imidlertid noen forutsetninger for å bruke kontanttjenesten i butikk:

  • Du må være kunde i Sparebanken Sogn og Fjordane, Sparebanken Vest, Sparebanken Sør, DNB, Danske Bank eller Helgeland Sparebank (men snart vil mer enn 90 banker tilby tjenesten).
  • Du kan ta ut og sette inn kontanter i Norgesgruppens butikker over hele landet, det vil si alle Meny- og Kiwi-butikkene, nesten alle Spar-butikkene og noen av Joker-butikkene (det blir muligens flere butikker med på tjenesten etter hvert). Du trenger ikke handle for å bruke tjenesten.
  • Maksimalt innskudd er 20.000 kroner, og maks uttak er 10.000 kroner.
  • Du må ha med kortet ditt og taste PIN-kode hver gang du skal bruke tjenesten, og du kan kun ta ut og sette inn på kontoen som er knyttet til kortet. Du kan tæppe, uansett beløp.
Hva skjer når du betaler med kort? Hvordan oppdages potensielle farer? Og hvordan fungerer egentlig tæpping? Video: Per Ervland Vis mer

Hva med bankene som ikke er med?

Nordea, den nest største banken i landet, er enn så lenge ikke med på den nye kontanttjenesten. Kommunikasjonssjef Synne Ekrem i Nordea har bekreftet overfor Dinside at de kjenner til den nye kontanttjenesten og vurderer fortløpende om dette er noe de skal være med på.

- Vi har innskudd- og uttaksautomater plassert over hele landet. Våre kunder har vært selvbetjente på dette området i mange år allerede, sier Ekrem.

Sbanken er en annen bank som heller ikke er med på Vipps- og Bank Axept-løsningen foreløpig, og de har heller ikke fysiske bankfilial rundt omkring i landet. Men, Sbanken skal i løpet av høsten tilby kundene sine kontantinnskudd og -uttak i butikk.

- Inntil dette skjer, må kundene sette inn pengene på konto i en skrankebank eller bank i butikk. Deretter kan de overføre til kontoen sin hos oss, sier kommunikasjonssjef Kristian Fredheim til Dinside.

- Del konfirmasjonspengene i tre

Og, hva er smartest å gjøre med konfirmasjonspengene?

Elisabeth Realfsen i Finansportalen foreslår en tredeling av konfirmasjonspengene:

  • Én del av pengene settes inn på en vanlig bankkonto med høyest mulig rente, slik at pengene kan disponeres fritt. Beste rente for en konto uten bruksbegrensninger er for tiden på 1,60 prosent for et innskudd på 30.000 kroner.
  • Én del av konfirmasjonspengene settes inn i boligsparing for unge (BSU). Fordelen er at renten på BSU-kontoer er veldig høy i forhold til andre bankprodukter: De beste tilbudene ved 25.000 kroner gir over tre prosent rente. Hvis konfirmanten ikke har stor nok inntekt, vil han/hun ikke ha glede av skattefradragene i ordningen, men de færreste vil klare å utnytte skattefradraget fullt ut likevel. For å få full uttelling for skattefradragene uten konfirmasjonspengene, må for eksempel ungdommen fra 22-års alderen spare to tusenlapper i måneden hver eneste måned i tolv år.
  • Fordi sparehorisonten kan være ganske lang for en del av konfirmasjonspengene, kan godt den siste delen plasseres i aksjemarkedet, helst i indeksfond. For å sikre maksimal fleksibilitet for pengene, slik at senere kjøp og salg av fondsandelene ikke utløser skattekrav hver gang, kan det opprettes en aksjesparekonto (ASK) i ungdommens navn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer