Slik blir du kvitt tåfis

Tømmer du rommet for folk når du tar av deg på beina? Dette er årsaken til stinkende føtter.

Bakterier stortrives i trange sko og klamme sokker. Foto: Colourbox
Bakterier stortrives i trange sko og klamme sokker. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du undersåtter som stinker, er du ikke alene. Men hvorfor har noen verre fotlukt enn andre?

Hovedgrunnen til stanken er svette. Hver fot har ifølge opplysningsnettstedet How stuff works intet mindre enn 250 000 svettekjertler, og er blant de kroppsdelene som avgir mest fuktighet.

Slik får du sunne føtter

En liter fotsvette per dag

I løpet av én dag kan, hver fot produsere mer enn en halv liter svette, så det er ikke så rart at det kan utvikle seg en viss odør.

Nå er ikke svette illeluktende i utgangspunktet, den består hovedsakelig av vann og salt. Imidlertid oppstår det ofte vond lukt når bakterier på huden mesker seg i svetten, for så å avgi avfallsstoffer.

Slik blir du kvitt svetten

Det er helt normalt å ha store mengder bakterier på huden, og vanligvis lukter de ikke noe særlig. Det er først når de kommer i kontakt med svette, at lukt oppstår.

Bakteriefest

Lukten blir gjerne verre på føttene enn andre steder på kroppen. Sko og sokker bidrar nemlig til å kapsle fuktighet inne, slik at svetten ikke fordamper. Bakterier stortrives i dette mørke og klamme miljøet, og odøren kan bli mer enn merkbar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer