90 prosent ble kvitt rynker?
I blader, på TV, på store plakater klistret opp rundt omkring i byen: Med harde tall og friske fakta forteller reklamen oss at du trenger akkurat denne kremen for å bli kvitt rynker på tre uker, at dette bindet er det eneste som er sikkert nok.
Tallenes tale er klar: 90 prosent mener, 87 prosent merker forskjell...og slik fortsetter det. Men har vi virkelig noen grunn til å tro på tallene reklamen er basert på? Når vi leser den lille skriften nederst på pakken, bortgjemt rett før innholdsdeklarasjonen på latin (tetrahexoklorhybrid, mentolatum lurum...) som forteller oss at virkniningen av dette produktet er testet på hele 19 personer, begynner vi å bli skeptiske.
Vi har tatt en nærmere titt på reklame hvor det er brukt tall og prosenter. Vår uformelle undersøkelse består av at vi over en periode på noen uker har bladd i forskjellige blader, sett reklame på TV og på plakater. Et lite stykke kvalitativ, eksplorerende forskning, som gir oss flere spørsmål enn svar: Kan vi tro på tallene? Videre, bør vi tro på denne reklamen?
Talltull selger
Det er noe litt bedrevitende over denne typen reklame. Hvis "80 prosent av kvinnene" mener at bindet fra produsent X er sikrere, er vi da unormale hvis vi foretrekker produsent Y? Hvis "94 prosent av de spurte i en stor undersøkelse svarte at" de ville velge en viss speditør neste gang, er vi helt bak mål som velger en annen?
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger