Slik blir du lurt i 2020

Svindelmetodene som ekspertene mener vil dominere dette året.

SVINDEL I 2020: Bedre kvalitet på den digitale svindelen kan føre til at flere blir lurt i 2020. Foto: NTB Scanpix
SVINDEL I 2020: Bedre kvalitet på den digitale svindelen kan føre til at flere blir lurt i 2020. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Utfordringen med svindel kan være økende for nordmenn i 2020, tror DNB, som blant annet spår at bruken av såkalte «deep fakes» kommer til å bli mer utbredt.

At svindlerne blir stadig flinkere med digitalt innhold som ser reelt ut, gjør også sitt til at flere vil bli lurt.

Falske annonser brukes massivt, og også videoer med falskt innhold - og bedre kvalitet - gjør at flere kan gå fem på.

De kriminelle blir stadig flinkere

- Hvis vi skal legge til grunn starten på året, ligger det an til å fortsette med mye investeringsbedragerier, sier Terje Aleksander Fjeldvær, leder for DNB Financial Cyber Crime Center til Dinside, når vi spør om hva som blir hovedutfordringen på svindelfronten fro nordmenn i 2020.

Han sier videre at den store utfordringen er mengden digital informasjon som er tilgjengelig. I tillegg blir de kriminelle flinkere og flinkere til å forfalske informasjon, som gjør at både falske annonser og annet digitalt innhold ser stadig mer ekte ut.

- Mange har sosiale medier som sin primære kilde til nyheter uten at det er noen form for kontroll av informasjonen. De fleste har et greit filter når det kommer til den fysiske verden, men de har ikke den samme bevisstheten rundt digital informasjon og passer ikke på hva de tror på og trykker på samme måte, sier Fjeldvær.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.