Slik blir du lurt i 2020

Svindelmetodene som ekspertene mener vil dominere dette året.

SVINDEL I 2020: Bedre kvalitet på den digitale svindelen kan føre til at flere blir lurt i 2020. Foto: NTB Scanpix
SVINDEL I 2020: Bedre kvalitet på den digitale svindelen kan føre til at flere blir lurt i 2020. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Utfordringen med svindel kan være økende for nordmenn i 2020, tror DNB, som blant annet spår at bruken av såkalte «deep fakes» kommer til å bli mer utbredt.

At svindlerne blir stadig flinkere med digitalt innhold som ser reelt ut, gjør også sitt til at flere vil bli lurt.

Falske annonser brukes massivt, og også videoer med falskt innhold - og bedre kvalitet - gjør at flere kan gå fem på.

De kriminelle blir stadig flinkere

- Hvis vi skal legge til grunn starten på året, ligger det an til å fortsette med mye investeringsbedragerier, sier Terje Aleksander Fjeldvær, leder for DNB Financial Cyber Crime Center til Dinside, når vi spør om hva som blir hovedutfordringen på svindelfronten fro nordmenn i 2020.

Han sier videre at den store utfordringen er mengden digital informasjon som er tilgjengelig. I tillegg blir de kriminelle flinkere og flinkere til å forfalske informasjon, som gjør at både falske annonser og annet digitalt innhold ser stadig mer ekte ut.

- Mange har sosiale medier som sin primære kilde til nyheter uten at det er noen form for kontroll av informasjonen. De fleste har et greit filter når det kommer til den fysiske verden, men de har ikke den samme bevisstheten rundt digital informasjon og passer ikke på hva de tror på og trykker på samme måte, sier Fjeldvær.

Når teknologien er gjort veldig enkelt tilgjengelig for mange, også de som står bak bedrageriene, fører det til bedre kvalitet på den falske informasjonen.

- Dette kan igjen føre til at flere, normalt aktsomme, personer kan bli lurt, tror Fjeldvær.

Stadig nye svindel-metoder

Han legger til at Finn.no-svindelen som det var mye av i forrige uke, som også Dinside omtalte, er et godt eksempel på at svindlerne hele tiden finner nye arenaer for å manipulere folk.

- I finn.no-svindelen bruker de jobbannonser for å få ut sensitiv informasjon om folk og tilgang til kontoene deres. Neste gang er det en annen gruppe som blir forsøkt lurt, derfor må vi alltid være på vakt og aldri gi fra oss informasjon eller BankID med mindre vi er sikre på at det er trygt, understreker Fjeldvær.

I slutten av januar advarte Oslo politidistrikt om nok en svindelmetode, som også viser hvordan de hele tiden finner nye arenaer for å lure folk: Ifølge Næringslivets Sikkerhetsråd utgir svindlere seg nå for å være ansatte som ønsker å endre kontonummeret de får utbetalt lønn på.

Også kjærlighetsbedragerier, hvor nordmenn blir brukt som muldyr, er et økende problem, i tillegg til investeringssvindel. Her blir blant annet norske kjendiser utnyttet i falske annonser for å skape troverdighet - og få folk til å gå fem på.

UTPRESSINGSMAIL: Dette må du gjøre om du får svindelmailen. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Bruker såkalte «deep fakes»

I sin rapport om svindelåret 2019, skriver DNB at falske annonser, falske nettsider og bruken av deep fakes, der man etterlikner en stemme eller video på en realistisk måte, kan komme til å øke i 2020 for å svindle folk.

- Foreløpig kjenner vi bare en sak med en «ekte» deep fake. Denne ble brukt i en CEO-fraud sak i England i sommer. Den gang ble stemmen til en toppleder etterliknet for å lure en ansatt til å gjennomføre en transaksjon, forteller Fjeldvær.

Dinside har tidligere vist hvor lett det er for hvem som helst å lage sine egne deep fakes med en app på telefonen.

I et blogginnlegg fra desember på Finextra, blir det også spådd at bruken av deep fakes for å oppnå ID-tyveri vil bli et problem i 2020. I det samme blogginnlegget blir det også vist til en økende handel med personlige biometriske data på «the dark web», eller det mørke nettet - altså den delen av internett som ikke er allment tilgjengelig, men som bare kan nås via spesifikke nettverk.

Også såkalt voice-phishing, eller vishing, har kommet til Norge i løpet av de siste månedene.

- Høsten 2019 opplevde vi at en bedrageriform vi har kjent til fra Sverige og Danmark den siste tiden, kom til Norge i forbindelse med de mye omtalte Olga-sakene. Kundene ble kontaktet på telefon og lurt til å oppgi sine innloggingsdetaljer, forteller Fjeldvær.

Han sier videre at dette krever mer av svindlerne fordi de oppsøker sine ofre en til en. Videre gir det større potensiale for gevinst per offer de forsøker å lure.

- Olga-svindelen ble effektivt håndtert av banker og politi, men vi har likevel sett at svindlerne i større grad enn tidligere ringer ofre og forsøker å få tak i innloggingsdetaljer i nettbanken, legger han til.

5G kan gi økte svindelmuligheter

I Norge begynner utrullingen av 5G i 2020 for fullt, men også det kan gi økte muligheter for de som ikke har rent mel i posen.

I desember skrev Karianne Myrvold, kommunikasjons- og markedssjef i Trend Micro Norge i et innlegg på digi.no at høyere hastigheter og større nettverkskapasitet gjennom 5G vil legge til rette for en enorm økning i antall enheter som vil bli koblet til internett. Resultatet vil bli en utvidet angrepsoverflate for de kriminelle, skriver Myrvold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer