Handelskrig i verdensøkonomien

Slik blir du påvirket hvis handelskrigen trappes opp

Ekspertene mener at det er lite sannsynlig at norske forbrukere blir «dratt inn i krigen».

BEROLIGET: Kjersti Haugland i DNB tror ikke det er fare for at handelskrigen mellom USA og Kina trappes opp og sprer seg til Europa og Norge. Foto: Stig Fiksdal.
BEROLIGET: Kjersti Haugland i DNB tror ikke det er fare for at handelskrigen mellom USA og Kina trappes opp og sprer seg til Europa og Norge. Foto: Stig Fiksdal. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig la Finans Norge og Kantar TNS fram Forventningsbarometeret, som tar tempen på norske husholdningers forventninger til egen og landets økonomi.

Resultatene fra tredje kvartal viser at optimismen i det norske folk faller. Finans Norge tror dette kan ha sammenheng med den varslede renteøkningen fra Norges Bank, samt siste tids oppmerksomhet om en tiltagende handelskrig i verdensøkonomien, fortrinnsvis mellom USA og Kina.

- Norge er en liten og åpen økonomi. Det norske folk vet hvor avhengig vi er av internasjonal handel, og folk flest skjønner at økt proteksjonisme vil være ugunstig for norsk økonomi, sier administrerende direktør Idar Kreutzer.

Tror ikke Norge dras inn i krigen

Men, dette er folks bekymringer. Sannsynligheten for at det faktisk blir full handelskrig i verden, som også sprer seg til Norge, er liten, ifølge samtlige eksperter Dinside har snakket med.

- Jeg tror sjansen for en full handelskrig, der alle land generelt øker tollsatsene sine, er liten. Det forblir trolig en sak mellom USA og andre land, mens handelen ellers blir lite berørt, sier Erik Bruce i Nordea.

Handel og arbeid vil bli lidende

Blir det full handelskrig mellom USA og EU, vil dette ramme oss nordmenn indirekte, blant annet ved at norske eksportbedrifter vil merke at etterspørselen etter deres varer og tjenester avtar.

- Da vil veksten i norsk økonomi sakke farten, og for norske arbeidstakere betyr det et tøffere arbeidsmarked, med mer rift om jobbene og lavere lønnsvekst, sier Kjersti Haugland i DNB.

I likhet med Bruce, ser hun dette som et usannsynlig scenario per i dag. Samme oppfatning har Finans Norge.

FORVENTNINGER: Norske forbrukere er mindre optimistiske, viser Forventningsbarometeret til Finans Norge, men administerende direktør Idar Kreutzer mener nordmenn ikke trenger å bekymre seg for full handelskrig. Foto: Finans Norge.
FORVENTNINGER: Norske forbrukere er mindre optimistiske, viser Forventningsbarometeret til Finans Norge, men administerende direktør Idar Kreutzer mener nordmenn ikke trenger å bekymre seg for full handelskrig. Foto: Finans Norge. Vis mer

- Hvis det, mot formodning, blir handelskrig med økte tollsatser, vil det kunne få tre negative konsekvenser for nordmenn: Varer og tjenester blir dyrere, det vil gå utover arbeidsplassene og over tid vil det påvirke norsk velferdsutvikling, sier Kreutzer.

Eventuell full handelskrig vil ramme norsk økonomi og norske forbrukere hardt. Over 30 prosent av vårt forbruk er av importerte varer, illusterer Bruce i Nordea.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer