Handelskrig i verdensøkonomien

Slik blir du påvirket hvis handelskrigen trappes opp

Ekspertene mener at det er lite sannsynlig at norske forbrukere blir «dratt inn i krigen».

BEROLIGET: Kjersti Haugland i DNB tror ikke det er fare for at handelskrigen mellom USA og Kina trappes opp og sprer seg til Europa og Norge. Foto: Stig Fiksdal.
BEROLIGET: Kjersti Haugland i DNB tror ikke det er fare for at handelskrigen mellom USA og Kina trappes opp og sprer seg til Europa og Norge. Foto: Stig Fiksdal. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig la Finans Norge og Kantar TNS fram Forventningsbarometeret, som tar tempen på norske husholdningers forventninger til egen og landets økonomi.

Resultatene fra tredje kvartal viser at optimismen i det norske folk faller. Finans Norge tror dette kan ha sammenheng med den varslede renteøkningen fra Norges Bank, samt siste tids oppmerksomhet om en tiltagende handelskrig i verdensøkonomien, fortrinnsvis mellom USA og Kina.

- Norge er en liten og åpen økonomi. Det norske folk vet hvor avhengig vi er av internasjonal handel, og folk flest skjønner at økt proteksjonisme vil være ugunstig for norsk økonomi, sier administrerende direktør Idar Kreutzer.

Tror ikke Norge dras inn i krigen

Men, dette er folks bekymringer. Sannsynligheten for at det faktisk blir full handelskrig i verden, som også sprer seg til Norge, er liten, ifølge samtlige eksperter Dinside har snakket med.

- Jeg tror sjansen for en full handelskrig, der alle land generelt øker tollsatsene sine, er liten. Det forblir trolig en sak mellom USA og andre land, mens handelen ellers blir lite berørt, sier Erik Bruce i Nordea.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer