Slik blir du pengesnobb

Entrèen til det bedre selskap går gjennom riktige bekjentskaper, koder, etikette og kunnskap.

Publisert
Sist oppdatert
Bekjentskaper og bakgrunn har alt å si for hvordan du lykkes i livet. Foto: fra Reises bildemappe
Bekjentskaper og bakgrunn har alt å si for hvordan du lykkes i livet. Foto: fra Reises bildemappe Vis mer

Slik blir du pengesnobb

 1. Opp og frem


Klasseskillet i Norge er ikke like stort som i enkelte andre land. Det er likevel mange dannede navn og fornemme adresser i filofaxene og PalmPilotene til dem som regjerer næringsliv og høyere embeter i det offentlige liv.

Og sannsynligheten for at de navnene aldri vil dukke opp i din adresseliste er stor.

Kultur

Samfunnsviterne er enige: Den som er født med sølvskje i munnen gjør det godt både karrieremessig og økonomisk.

Universitetstipendiat Trond Løyning har sammen med professor Sigmund Grønmo skrevet boken Sosiale nettverk og økonomisk makt. En gruppe på 40 personer er gjengangere i Norges mest sentrale bedriftsstyrer – ingen av dem er kvinner.

- Det at kjønnslikheten er så lik indikerer nok en gang at næringslivet rekrutterer folk som er lik en selv, sier Trond Løyning til DinSide. – Gjennom uformelle intervjuer av folk med styreposisjoner kommer det også fram at disse ofte foretrekker at nyrekrutteringer foregår blant de som allerede har posisjoner.

Konsekvensen av næringslivets smale rekrutteringsgrunnlag kan bli perspektivfattigdom, mener Løyning.

- Man sier at grunnen til at kvinner ikke slipper til i lederposisjoner i næringslivet er at de er kvinner. Men det er også slik at det er vel så vanskelig for menn fra enkelte sosiale lag å slippe til. Dette har sammenheng med kultur og maktforhold, mener sosiolog Turid Nondahl til DinSide.

Nondahl trekker frem at folk i næringslivet har økonomisk makt, mens embetsfolket har kulturell makt. Disse bruker makten til å rekruttere fra egne rekker.

Utdannede foreldre

Har du advokat- eller direktørforeldre er sjansene store for at også du sørger for å benke deg opp i forelesningssalene noen år:

- Det er flere i dag som tar høyere utdannelse enn noen gang før, sier Gunn Elisabeth Birkeland ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved universitet i Oslo. – Men det er færre gutter fra arbeiderklassen som tar høyere utdannelse enn det er gutter fra middelklassen. Den relative sosiale mobiliteten er følgelig nokså statisk, fastslår Birkelund.

Birkeland sier videre at det ikke finnes noen entydig grunn til at folk fra lavere skikt ikke tar høyere utdannelse i like høy grad som middelklassen:

- Det har med økonomi å gjøre: hvor mye koster det å ta lengre utdannelse. Det har med motivasjon og psykologi å gjøre, ja, rett og slett kultur.

Men utdannelsen og karakterer har likevel ikke så mye å si:

- Vi ser at det ikke alltid er dem med best karakterer som kommer seg opp og frem. Man har sett at folk med dårligere karakterer har gjort det bedre enn folk med gode resultater. Det antar man kan ha med bekjentskaper og nettverk, fra oppvekstmiljøet, sier Kristen Rindal ved Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitetet i Trondheim.

- Kontaktnettet her til lands finner man kanskje først og fremst i Oslo vest?

- Ja, det er vel kanskje det man forbinder med Frogner.

Protokoll

Etikette, språk og kjennskap til protokoll avgjør også dine karrieremuligheter, skal vi tro motejournalist Kiki Sørum. Hun ble nylig slått til ridder av en fransk orden for kunst og litteratur.

- Alt kan du uttrykke gjennom hva du tar på deg. Klær er et språk, den som mestrer det kan komme langt, sier journalist Kiki Sørum. – Klær, språk og kroppsspråk sier mye om sosial tilhørighet. Du kan tillate deg å drodle med kodeksene, men det skinner fort igjennom om du kjenner dem eller ikke. For å komme seg frem er det viktig å skjønne kodeksene, sier Sørum videre.

- Det er bare å se på hvordan folk kler seg i toppskiktet i de store bedriftene. Skjønner du ikke at det finnes kodekser, så møter du motstand. Er man usikker på hvordan man kler seg, bør man søke profesjonell hjelp. – Det er dog alltid lurt å satse på enkle, pene klær.

Sørum trekker frem enkle og pene klær: mørke dresser og nypussede sko, og ikke for utfordrende klær til jentene.

Sørum sier også at det stilles høyere krav til gutta på gølvet enn til folk i høye posisjoner hva kleskodeks angår.

- Se bare på Trygve Hegnar som stiller opp i åpen rosa skjorte uten slips.

 • Slik kommer du deg innenfor dørene

 • Mer fra DinSide Økonomi


 • Tøff i trynet
  - Med 20 stykker på jobbintervjuet.

 • Veien til drømmejobben
  - IT-journalist, børsmekler, eller kremjobb i Afrika?

 • To av tre vikarer får fast jobb
  - jobben er din når vikariatet er over.

 • IKT-fagforeningene
  - Disse hjelper deg.

 • DinSides jobbskole
  - Slik får du jobben.
 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer